Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hvg.hu: Nincs orvos, be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

Hvg.hu: Nincs orvos, be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

December 15-én szakemberhiány miatt bezárják a Honvédkórház országos elismertségű koraszülöttcentrumát – értesült a hvg.hu. A lap úgy tudja, az osztályon egész egyszerűen nincsenek meg a működtetéshez szükséges személyi feltételek.

A Honvédkórházban kedd délelőtt válságértekezletet tartottak, hogy kitalálják, hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény december 15-én bezáró Perinatális Intenzív Centrumot (PIC). Itt olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC).

A főváros egyik legjobbnak számító PIC centrumából a hvg.hu szerint

egy év alatt hét szakorvos távozott.

Felmondásuk oka a megbecsültség hiánya és az alacsony fizetés volt. A szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt, de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-étől be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesítni a szükséges minimumfeltételeket.

Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője a lap információi szerint egy jelentős fizetésemelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. A Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István azonban egyelőre nem állt kötélnek.

A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre – december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges.

Borítókép: Nővér szondát köt be az egyik koraszülött gyermeknek a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Gyermekosztályának Perinatális Intenzív Centrumában. MTI/Balázs Attila