Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Világszerte egyre több nőt ölnek meg az élettársaik vagy a rokonaik

Világszerte egyre több nőt ölnek meg az élettársaik vagy a rokonaik

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC) hétfőn közzétett friss jelentése szerint világszerte növekszik a nők ellen élettárs vagy rokon által elkövetett gyilkosságok száma.

A világszervezet bécsi székhelyű hivatalának adatai szerint tavaly körülbelül 50 ezer nőt gyilkolt meg korábbi vagy jelenlegi élettársa vagy családtagja a világon, ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 137 nőt, vagyis óránként hatot gyilkolt meg valamelyik “hozzátartozója” – állapította meg az UNODC.

Míg a gyilkosságok áldozatainak nagy többsége férfi, továbbra is a nők fizetik a legnagyobb árat a nemi egyenlőtlenségért, a diszkriminációért és a negatív sztereotípiákért – áll Jurij Fedotovnak, az UNODC főigazgatójának közleményében. A jelentés szerint sok nőt élettársa ölt meg, míg mások az úgynevezett becsületgyilkosságoknak vagy a hozományvitáknak estek áldozatul. Az élettársak vagy családtagok által elkövetett gyilkosságok nem egyszeri támadások, hanem a korábbi otthoni bántalmazás “betetőzésének” eredményei – mutat rá a beszámoló.

Az UNODC-jelentés határozottabb fellépést sürget a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben, beleértve a rendőrség, az orvosok és a szociális szolgáltatások közötti együttműködés fokozását, és speciális támogató szolgáltatások létrehozását a veszélyeztetett nők számára.

Az ENSZ-közgyűlés egy 1999-es határozata alapján november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja.

Borítókép: Pixabay.com