Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több mint száz embert mentett ki a tengerből a líbiai parti őrség

Több mint száz embert mentett ki a tengerből a líbiai parti őrség

Száztizenhárom, európa felé igyekvő embert mentett ki a líbiai parti őrség a Földközi-tengerből, és visszavitte őket Líbiába – közölte a parti őrség szóvivője hétfőn.

A szóvivő szerint az Európába tartó embereket, akik között 17 nő és 4 gyerek is volt, szombaton fogták el a nyugati-líbiai Szabráta közelében. Hozzátette, hogy miután visszafordították a hajót, utasait – orvosi segítségnyújtás után – a Závja városában található befogadóközpontba vitték.

Líbia Moammer Kadhafi elnök 2011-es megbuktatását és meggyilkolását követően káoszba süllyedt.

Megfelelő határvédelem híján az ország déli határain át gyakorlatilag ellenőrizetlenül érkeznek Líbiába az Európába jutni vágyó emberek. A nemzetközileg elismert, de csak korlátozott befolyású líbiai egységkormány régóta szorgalmazza, hogy az ország déli szomszédjai segítsenek a határ őrizetében. Tavaly az Európai Unió megállapodást kötött a líbiai hatóságokkal, aminek következtében jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a Földközi-tengeren keresztül sikerrel elérik Európa partjait. (MTI)

A borítókép illusztráció Fotó: MTI/EPA