Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kijev: Ukrajna harckészültségben, az ENSZ is bekapcsolódik

Kijev: Ukrajna harckészültségben, az ENSZ is bekapcsolódik

Az ukrán haditengerészet azzal vádolta meg vasárnap Oroszországot, hogy rálőtt egyik hajójukra. Az orosz különleges erők három hajót elfoglaltak, és az incidens során ukráon tengerészek sérültek meg. A Russia Today hétfő reggel már három sérültről írt. Az eddigi információk alapján a két páncélozott tüzérségi kishajót érte találat, a harmadik – egy vontatóhajó – is megállásra kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása alapján

mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

Hadiállapot

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését – tudatta az ukrán elnök szóvivője vasárnap este a Twitteren. Az MTI hétfő reggeli beszámolója szerint hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel tartott ülésén Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Porosenko államfő is támogatásáról biztosított. A távirati iroda az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítására hivatkozva közölte Porosenko arra kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent hadüzenetet, semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Mint mondta,

Ukrajna senkivel sem akar háborúzni.

A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetik be. Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést. Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt riadókészültségbe helyezték közben az ukrán haditengerészet teljes állományát, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint viszont Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért. Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a “provokációt” Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

A távirati iroda arról számolt be róla, hogy teljes harckészültségbe helyezte az ukrán hadsereget a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) – közölték ukrán hírportálok. A védelmi minisztérium közlése szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) is készültségbe helyezték.

 

 

ENSZ, NATO, Unió

Az MTI azt is közölte az AFP alapján, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit. A testület ülését orosz és ukrán kérésre hívták össze délutánra. Az ENSZ Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit. Az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozva hétfőre virradóra jelentette, hogy a testület ülését mind orosz, mind ukrán kérésre hívták össze délutánra.

Közben a NATO és az Európai Unió (EU) önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát, miután az ukrán haditengerészet bejelentette, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott a Kercsi-szorosból kifelé tartó három hadihajóra.

Oana Lungescu, az észak-atlanti szövetség szóvivője vasárnap esti nyilatkozatában elmondta: “a NATO figyelemmel kíséri az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál kialakuló helyzetet, kapcsolatban vagyunk az ukrán hatóságokkal. Önmérsékletre és a feszültség csökkentésére szólítunk fel”.
A szóvivő hangsúlyozta, Oroszországnak biztosítania kell az ukrán kikötők akadálytalan megközelítését “a nemzetközi jognak megfelelően”. A NATO teljes mértékben támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét, beleértve hajózási jogát felségvizein – tette hozzá a szóvivő.
Ugyancsak önmegtartóztatásra intette a feleket az Európai Unió is.

A szervezet külügyi szolgálatán keresztül nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozza: az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál “veszélyes mértékben fokozódott” a feszültség, a mostani események azt bizonyítják, hogy a stabilitás hiánya és a feszültség elkerülhetetlenül növekszik, amikor figyelmen kívül maradnak a nemzetközi együttműködés alapvető szabályai.

Hangsúlyozták:

a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd Ukrajna hozzájárulása nélkül épült, amely az ország önállóságának és területi egységének megsértését jelenti.

Mivel a híd korlátozza a hajók áthaladását a szoroson az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe, s mivel Moszkva szigorította a tengeri közlekedés ellenőrzését, az EU reményét fejezte ki, hogy Oroszország visszaállítja a szabad áthaladás lehetőségét a Kercsi-szoroson.
Az Európai Unió sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a Krím-félsziget jogellenes orosz megszállását – tette hozzá a közlemény.
Az ukrán haditengerészet vasárnap este arról adott hírt, hogy orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, az orosz különleges egységek három ukrán hajót elfoglaltak. A támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el a lépés jogosságát.

Borítókép: Petro Porosenko ukrán elnök (k) vezeti az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülését Kijevben 2018. november 25-én éjjel. Porosenko 60 napos hadiállapot bevezetését javasolta a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt.
MTI/EPA/Pool/Elnöki sajtószolgálat/Mihajlo Markiv