Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Akár 30 százalékkal is drágulhatnak a lucfenyők idén

Akár 30 százalékkal is drágulhatnak a lucfenyők idén

A magyarországi termesztésű vágott lucfenyő 20-25 százalékkal drágulhat idén, de lehetnek olyan kereskedők, akik közel harmadával többért értékesítik a fákat, amelyek ára így méterenként a 3200 forintot is elérheti. A drágulás a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedésének köszönhető – közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége hétfőn az MTI-vel.

A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó. A közlemény szerint az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan.

Magyarországon, 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat, a karácsonykor értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák.

A karácsonyi szezonban az országban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fenyőfát értékesítenek.

Borítókép: Pixabay