Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kijev: Oroszország tüzet nyitott az ukrán hajókra, Porosenko hadiállapotot hirdetne

Kijev: Oroszország tüzet nyitott az ukrán hajókra, Porosenko hadiállapotot hirdetne

Tovább nő a feszültség az Azovi-tengeren: az ukrán haditengerészet azzal vádolja Oroszországot, hogy rálőtt egyik hajójukra – írta az AFP francia hírügynökség. Az orosz különleges erők három hajót elfoglaltak, és az incidens során két ukrán tengerész megsérült – közölte vasárnap este a kijevi vezetés.

A Russia Today hétfő reggel már három sérültről ír. Az eddigi információk alapján a két páncélozott tüzérségi kishajót érte találat, a harmadik – egy vontatóhajó – is megállásra kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása alapján

mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

Hadiállapot

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését – tudatta az ukrán elnök szóvivője vasárnap este a Twitteren. Az MTI hétfő reggeli beszámolója szerint hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel tartott ülésén Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Porosenko államfő is támogatásáról biztosított. A távirati iroda az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítására hivatkozva közölte Porosenko arra kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent hadüzenetet, semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Mint mondta,

Ukrajna senkivel sem akar háborúzni.

A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetik be. Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést. Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt riadókészültségbe helyezték közben az ukrán haditengerészet teljes állományát, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint viszont Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért. Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a “provokációt” Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

Az MTI azt is közölte az AFP alapján, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit. A testület ülését orosz és ukrán kérésre hívták össze délutánra.

Szándékos ütközéssel kezdődött

Vasárnap az ukrán védelmi minisztérium honlapján hozta nyilvánosságra, hogy egy orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött egyik hajójuknak Odessza és Mariupol között.

Az ukrán közleményből nem derült ki, hogy pontosan hol történt az incidens. A tárca tájékoztatása szerint az ukrán haditengerészet három hajója – két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó – a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették – szögezték le a közleményben.

Az ukrán fél tájékoztatása szerint az egyik orosz határőrhajó nekiment az ukrán vontatóhajónak, amelynek megsérült a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. A legénység tagjai közül senki sem sérült meg.

Az incidenst Kijev nyílt provokációnak minősítette Oroszország részéről. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy megteszi a szükséges diplomáciai és nemzetközi jogi válaszlépéseket.

A tárca által kiadott közlemény szerint Oroszország provokációi a Fekete- és az Azovi-tengeren “átlépték a határvonalat és agresszívakká váltak”. “Oroszország hajói megsértve a közlekedés szabadságát, jogellenes erőszakot alkalmaztak az ukrán haditengerészet hajói ellen” – szögezte le a külügyminisztérium hozzátéve, hogy haladéktalanul tájékoztatják Ukrajna partnereit az orosz félnek az Azovi-tengeren folytatott agresszív tevékenységéről.

“Az efféle cselekmények emellett biztonsági kockázatot jelentenek a fekete-tengeri régió minden országára, ezért a nemzetközi közösségnek egyértelmű választ kell adnia rájuk” – közölte a minisztérium.

Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) krími határokért felelős részlege azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket és veszélyes manővereket hajtottak végre.

Nem sokkal később Alekszej Volkov, a krími kikötők vezérigazgatója közölte, lezárták a az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi szorost. Ezen a videón orosz vadászgépek köröznek a tenger felett:

A Rosszíja 24 orosz hírtelevízió szerint Oroszország egy hatalmas teherhajót irányított a Kercsi-szoroson átívelő híd alá, lezárva ezzel a szoros bejáratát, és megakadályozva, hogy az ukrán haditengerészet három hajója behajózzon az Azovi-tengerre. A hídnál orosz katonai helikopterek köröznek.

Borítókép: Műholdas kép a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szorosról. Forrás: Wikimedia Commons