Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az EU-csúcson aláírták a Brexit-megállapodást, de a brit parlament még mindent boríthat

Az EU-csúcson aláírták a Brexit-megállapodást, de a brit parlament még mindent boríthat

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről – jelentette ki a brit miniszterelnök a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után.

Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

„Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás” – közölte a kormányfő, felszólítva a londoni törvényhozást a szerződés jóváhagyására.

A kilépést ellenző tüntető a londoni Parlament előtt. (MTI/EPA/Neil Hall)

Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot. Hozzátette, a londoni parlament még karácsony előtt szavazni fog, és ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása.

„Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt” – hangsúlyozta.

May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben. Leszögezte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is “meleg, baráti kapcsolatban” marad a kontinens országaival, folytatódik a szoros biztonsági együttműködés is.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, noha tudja, hogy számos uniós vezető és sok honfitársa is így érez, ő a maga részéről nem szomorú országa kilépése miatt, inkább optimista, a brit állampolgárok akaratának pedig eleget kell tenni.

Szomorú vasárnap

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői a várakozásoknak megfelelően vasárnap aláírták az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű kiválási egyezményt és a jövőbeli kapcsolatrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozatot.

A brit parlamenti szavazás kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt egyelőre inkább az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar közmédiának nyilatkozik Brüsszelben. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Az Európai Unió állam-és kormányfői a vasárnapi rendkívüli EU-csúcson alig egy óra tárgyalás után döntöttek úgy, hogy aláírják a megállapodást. Az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű egyezmény és a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozat jóváhagyása várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott, hogy “diplomáciai mesterművet” sikerült alkotni, és elmondta, hogy vegyes érzései vannak, “szomorú, azonban meg is könnyebbült”. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig úgy fogalmazott, a lehető legjobb és egyben az egyetlen megállapodást sikerült tető alá hozni, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból. Hasonlóképpen fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki Facebook-oldalára még a Szomorú vasárnap című klasszikust is kiposztolta.

Még borulhat a bili

A Brexit-megállapodásra tíz napja bólintott rá Theresa May kabinetje, de egy nappal később kiderült: a brit kormány miniszterei közül sokan nem értettek egyet a dokumentummal, egymás után mondtak le a kormánytagok, a sort maga Dominic Raab kezdte, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztériumot (DExEU) vezette. Így kérdéses, hogyan fognak szavazni a parlamentben a képviselők.

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak főtárgyalója a megállapodás-tervezettel. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ha a brit parlament nemmel szavaz a megállapodásra, vagy később a törvényjavaslat nem megy át, az mindent boríthat. Ebben az esetben a kormánynak 21 napja lesz arra, hogy új tervezetet hozzon tető alá, különben négy lehetőség marad: vagy nincs megállapodás, vagy az egészet újratárgyalják, vagy új választásokat írnak ki, vagy új népszavazást a Brexitről.

Borítókép: Theresa May brit miniszterelnök. MTI/EPA/Andy Rain