Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megvan a kulturális tao kinyírásának első áldozata: függöny!

Megvan a kulturális tao kinyírásának első áldozata: függöny!

Győr legkisebb színháza az első előadás óta telt házzal működött, de Gáti Oszkár, a Menház Színpad “jegypénztáros-igazgatója” úgy döntött, hogy három év siker után nincs tovább, bezárja a teátrumot. „A taotörvény visszavonásával megváltoznak a támogatási rendszerek, a színházam enélkül nem tud működni. Volt többféle kísérlet, hogy így legyünk, úgy legyünk, máshol legyünk, de ez a bejelentés végül is mindenféle kísérletre feltette a koronát” – mondta Gáti a kisalfold.hu-nak. Azt mondta:

“25 millió forint. Ennyivel tudott biztonságosan működni egy évad. Ez 120–130 előadás, tízezer néző minőségi szórakoztatása, 40–50 színész munkája, ennyi úszik el a tao hiányával”.

A Zoom.hu is írt arról, hogy a kormány megszünteti a kulturális tao-támogatásokat, amely a nem állami, és nem önkormányzati színházak közül a kisebbeket mindenképpen ellehetetleníti más forrás híján, hiszen a jegyárakat drámai mértékben meg kellene emelniük, hogy ne jussanak csődbe. Mint ismert, a kormány arra hivatkozva, hogy a kulturális szférában több visszaélés is történt a tao-támogatások körül, az egész konstrukciót megszünteti.

A Zoom.hu arról is beszámolt, hogy ezzel szemben a foci-tao virágkorát éli: a Felcsútra érkező tavalyi, amúgy is rekordösszegű 5,4 milliárdos tao-forrás időközben 9 milliárd forintnál jár.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: pixabay.com