Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elpusztult Asha, a népszerű állatkerti elefánt

Elpusztult Asha, a népszerű állatkerti elefánt

Elpusztult Asha, a csaknem hatesztendős, Állatkertünkben született ifjú elefánthölgy, a mostani kiselefánt, Arun nővére – közölte honlapján a Fővárosi Állat- és Növénykert.

 

Szomorú hír: nem sikerült megmenteni Ashát | Állatkert Budapest szívében

A 2013-ban nálunk született ifjú elefánthölgy szervezetét a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg. Az alattomos kór az esetek háromnegyedében halálos, Ashát sajnos a leggondosabb kezelés sem tudta megmenteni. Szomorú hírt kell megosztanunk a nagyközönséggel: elpusztult Asha, a csaknem hatesztendős, Állatkertünkben született ifjú elefánthölgy, a mostani kiselefánt, Arun nővére.Amint arról korábban is írtunk, Ashán csütörtöktől kezdve tapasztaltuk az aggasztó tünetek megjelenését.

Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott az állat viselkedése is, hiszen a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult.

A tünetek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét.

Asha, a február 14-én született kiselefánt anyja, Angele társaságában a Fővárosi Állat- és Növénykert kifutójában 2013. március 1-jén.
MTI Fotó: Kovács Attila Kattintson a képre galériánkért!

A betegség az esetek több mint háromnegyedében halálos, mert a vírus pillanatok alatt elhatalmasodhat a szervezeten. Az állatorvosok a gondozókkal együtt az elmúlt napokban szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért.

Asha 2013. február 14-én, Bálint napján született, Angele és Assam első borjaként. Asha hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt. Növekedését, gyarapodását is sokan kísérték figyelemmel az elmúlt közel hat esztendőben, így nem csoda, hogy az állatkerti dolgozók mellett a nagyközönségnek is a szívéhez nőtt.

Borítókép: MTI/Kovács Attila