Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Életveszélyes a kormány terve a szakszervezetek szerint

Életveszélyes a kormány terve a szakszervezetek szerint

Nem akarnak még többet túlórázni a közúti közlekedésben dolgozó autóbuszvezetők, ezért határozottan tiltakoznak a munka törvénykönyve (Mt.) tervezett módosítása, egyebek mellett a 400 túlóra bevezetése ellen.

A Volán társaságok zöménél most is kimerítik a kollektív szerződésben megengedett 300 túlórát, életveszélyes ennél többször kiküldeni őket az utakra. A Közúti Közlekedési Szakszervezet tiltakozik a változtatás ellen.

A közlekedésben dolgozókat is hátrányosan érintené a beterjesztett Mt.-módosítás, amennyiben a parlament elfogadja azt – közölte a Közúti Közlekedési Szakszervezet. A KKSZ elnöke, Baranyai Zoltán leszögezte: a közúti közösségi közlekedésben foglalkoztatott autóbuszvezetők szinte minden cégnél már eddig is évi 300 órát túlórázhatnak a kollektív szerződések alapján. Ennél többet nem akarnak, hiszen ezen felül még így is átlagosan havi 30-40 óra pluszt töltenek a munkahelyen. Ez nem munkaidő, csupán rendelkezésre állás.

Így összesen átlagosan napi 9 órát dolgoznak, ami valójában 11-12 óra jelenlét a munkahelyen. Ez az idő jövőre tovább nőne, amennyiben a parlament elfogadná az ominózus tervezetet. Hol van a nyolc órás foglalkoztatás, a 40 órás munkahét? – kérdezi Baranyai, aki szerint a munkaerőhiányt nem így, hanem béremeléssel kell megoldani. A kormánykommunikáció szerint fókuszban a család, ám ha a szülőknek többet kell majd dolgozniuk, akkor a mostaninál is kevesebbet lehetnek együtt a gyerekekkel – érvel az elnök.

A KKSZ elfogadhatatlannak tartja a tervezett módosítást, mint minden olyan változtatást, amely hátrányosan érinti a munkavállalókat.

Elképesztő gyomrost készül bevinni a kormány a munkavállalóknak

Elképesztő gyomrost készül bevinni a kormány a munkavállalóknak Drámaian megnőhetne a dolgozók egy évben túlórával töltött ideje és előfordulhat, hogy 12 hónap alatt 14 havi munkát kellene elvégezni – ez derül ki a Munka törvénykönyve kedden benyújtott módosításaiból. A szakszervezet szerint a javaslat szakmaiatlan és embertelen, tönkreteszi a családokat.