Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Belassult a kereskedelem növekedése

Belassult a kereskedelem növekedése

Szeptemberben ugyan nőtt a kereskedelmi cégek forgalma, de ilyen alacsony fejlődési ütemet ütemet az elmúlt évben nem nagyon regisztrált a KSH.

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest – írja a KSH. Ez arra utal, hogy az ágazat növekedése visszaesett, hiszen a nyers adat az idei év legalacsonyabb fejlődési szintje, hasonlóan enyhe növekedést idén csupán májusban regisztrált a statisztikai hivatal. A naptárhatástól megtisztított mutató is azt jelzi, hogy a szaktor növekedési dinamikája lassult, hiszen az említett 5,4 százalékos bővülésnél az elmúlt egy évben csupán egyszer, idén júliusban mértek gyengébb előrelépést.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben egyébként kereken 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Borítókép: MTI Fotó: Balázs Attila