Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

25 embert robbantott fel egy motoros merénylő a piacon

25 embert robbantott fel egy motoros merénylő a piacon

Nagy erejű robbanás történt az északnyugat-pakisztáni Hangu város piacterén, a legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok száma 25, a sérülteké pedig legkevesebb 35.

A robbanást egy házi készítésű pokolgép okozta – közölte egy helyi közigazgatási vezető. Egy másik forrás szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel a pokolgépet. A szerkezet a piactérnek azon a részén volt elhelyezve – illetve a feltételezett motorkerékpáros merénylő egy olyan helyen állt -, amely közel van egy síita vallási iskola főkapujához. Az áldozatok többsége is síita. A síiták kisebbségben vannak a szunnitákhoz képest az országban. Hangu az afganisztáni határnál lévő törzsi területen fekszik Haibár-Pahtunhva tartományban, ahol az utóbbi években szunnita szélsőségesek számos támadást követtek el síiták ellen.

Surín Mazari pakisztáni emberi jogi miniszter elítélte a merényletet, és kijelentette, hogy az incidenst a szomszédos Afganisztánban uralkodó helyzet, vagyis az váltotta ki, hogy az amerikai erők vesztésre állnak szélsőségesekkel szemben. Ezért Pakisztánnak fel kell készülnie ennek következményeire, és jobban megvédenie a törzsi területeket – tette hozzá.

(MTI)

Borítóképünk illusztráció: (MTI/EPA/Dzsamal Tarakaj)