Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lecsuktak egy orosz rappert, amiért a tiltás ellenére is fellépett

Lecsuktak egy orosz rappert, amiért a tiltás ellenére is fellépett

A Husky művésznéven ismert, Oroszországban népszerűnek számító rappert 12 nap börtönbüntetésre ítélték csütörtökön, mert egy autó tetején megtartotta betiltott fellépését.

A fiatal oroszok körében felkapott énekest szerdán vették őrizetbe a hatóságok. Csütörtökön a dél-oroszországi Krasznodár városának bíróságán garázdaság vádjával ítélték 12 nap börtönbüntetésre.

A 25 éves rapper Dimitrij Kuznyecov dalaiban a rendőri brutalitáson és a hatóságokon gúnyolódik, egyes videóinak többmilliós nézettsége van a YouTube videomegosztó oldalon.

Husky szerdán Krasznodárban készült fellépni, ám a helyi ügyészség figyelmeztette az esemény helyszínét, hogy a fellépés egyes elemei “szélsőségesnek” minősíthetőek.

Ezt követően az eseményt egy másik klubba szervezték át, itt azonban kikapcsolták az áramot.

Az emberek ezért az utcára áramlottak, ahol a rapper egy autó tetején adott elő. A rendőrök megvárták, amíg befejezi a dalt, aztán őrizetbe vették. Elszállítani nem volt könnyű, mert a rajongók a rendőrautó útját állták a rapper elengedését követelve.

A helyi rendőrség közlése szerint a rapper által a fellépésre használt autó tulajdonosa panaszt nyújtott be vagyoni kár miatt. Ez hosszabb börtönbüntetést jelenthet az énekesnek, egyelőre azonban nem világos, hogy a hatóságok vádat emelnek-e emiatt.

Kuznyecov elmondta a bíróságon, hogy kénytelen volt az utcán előadni, mivel koncertjét magyarázat nélkül fújták le. Hozzátette azt is, hogy hajlandó kártérítést fizetni, ha az autóban valamilyen kár esett. Nem először történt vele ilyesmi, a korábbiakban több orosz városban tiltották be fellépését.

Az elmúlt években az orosz hatóságok a szélsőségességről szóló homályosan megfogalmazott törvényt használták fel a kormánnyal szemben kritikus emberek, illetve a másként gondolkodók ellen.

Az újhullámos orosz rapénekesek a politikai rendszer és a gazdasági kilátástalanság miatti frusztrációnak adnak hangot számaikban. (MTI)