Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gruevszki az első menekült négy hónap óta, akinek megadták a menedékjogot

Gruevszki az első menekült négy hónap óta, akinek megadták a menedékjogot

A hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki igazán szerencsésnek érezheti magát, hogy megkapta a magyar államtól a menekültstátuszt.

A Mérce szerint ugyanis

a volt macedón miniszterelnök lehet az első, aki június óta menedékjogot kapott Magyarországon.

A Helsinki Bizottság arról számolt be a portálnak, hogy noha az eljárások nagy részére rálátnak, a július eleje óta nem találkoztak olyan esettel, amelyet a hatóság pozitívan bírált volna el. Tapasztalataik szerint mindenki, aki július 1. után adta be a kérelmét, el lett utasítva.

A lap egy másik forrásának is hasonló tapasztalatai vannak, annyi különbséggel, hogy augusztusban találkozott két olyan esettel, amit pozitívan bíráltak el – azonban itt is július 1. előtt beadott kérelmekről van szó.

Az ok egyszerű: ekkor lépett hatályba a Stop Soros törvénycsomag, amelynek egyik pontja szerint bármely olyan kérelem elfogadhatatlan, amelynek benyújtója úgynevezett biztonságos országon keresztül érkezett, ahol nincs kitéve üldözésnek, és biztosított a védelme.

Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki