Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Letartóztatták M. Richárdot, bilincsben vitték a börtönbe

Letartóztatták M. Richárdot, bilincsben vitték a börtönbe

A Dózsa György úti halálos baleset egyik gyanúsítottja, M. Richárd két alkalommal is megszegte a házi őrizet szabályait. Először még februárban, majd legutóbb november 19-én. A kerületi ügyészség meghatározott időre, kizárólag orvosi kezelésen történő részvétel érdekében, csak az oda- és visszautazás, illetve a kezelés időtartamára engedélyezte a tartózkodási helyének elhagyását. Ennek ellenére, a gyanúsított a bűnügyi felügyelet szabályait megszegve, nem engedélyezetten ez idő alatt egy belvárosi étteremben jelent meg és tartózkodott. A jogsértő magatartás észlelése után rendőrök előállították, majd őrizetbe vették.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség emellett megállapította, hogy a férfit a napokban a Központi Nyomozó Főügyészség újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként. Ezzel egyidejűleg arra is felmerült adat, hogy a gyanúsított a közlekedési bűncselekmény miatti nyomozásban a bizonyítás megnehezítésre törekedett.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint a házi őrizet, illetve bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak többszörös megszegése mellett már a bizonyítás meghiúsításának, illetve a bűnismétlésnek a veszélye miatt is indokolt a gyanúsított letartóztatása. A fent megjelölt célok eléréséhez a bűnügyi felügyelet alkalmazása már nem elegendő.

A 24.hu cikke szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája egyetértett az ügyészi indítvánnyal, és elrendelte M. Richárd letartóztatását. A férfit bilincsben vitték a fogdára.

Jogosítvány-ügy

2017. május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a sebességhatárt jelentősen túllépve összeütközött egy elé szabálytalanul beforduló másik gépjárművel. A baleset miatt két ember meghalt, többen súlyosan megsérültek. A gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15-ét megelőzően M. R. kábítószert fogyasztott, “bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással”.

M. R. vezetői engedélyét a fővárosi kormányhivatal ideiglenesen visszavonta, mivel a gyanúsított nyilvántartott pontjai elérték a törvényben megszabott határt. M. R. vissza akarta szerezni a jogosítványát, ezért kapcsolatba lépett egy emberrel, aki vállalta, elintézi, hogy azt visszakapja az ehhez szükséges feltételek teljesítése nélkül.

A törvényszéki közlemény szerint M. R. – pénzért – mentesülni akart a Dózsa György úti baleset kivizsgálására indult büntetőügy hátrányos jogkövetkezményei alól is. A gyanúsított jogosítványának visszaszerzéséhez segítséget felajánló illető kapcsolatba lépett egy másik emberrel, aki – valótlanul – azt a látszatot keltette, meg tud állapodni egy rendőrrel, aki képes befolyásolni a büntetőeljárást.

A két ember 1,2 millió forintot kért a közreműködéséért. M. R. végül 300 ezer forintot adott át egyiküknek, aki ebből juttatott a másik embernek, abban a hiszemben, hogy a pénzt a rendőrnek továbbítja. A férfi valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, a kapott pénzt elköltötte.

A védők is megszólaltak

M. Richárd ügyvédjei közleményében reagáltak a letartóztatásra, azt írják, a mostani letartóztatás előzménye az, hogy gyanúsított súlyos beteg, életveszélyes szívműtét előtt áll és részben ezzel összefüggésben az elmúlt hónapokban számos alkalommal kapott az ügyészségtől részleges feloldást a bűnügyi felügyelet alól azzal a céllal, hogy orvosi kezeléseken megjelenjen. Gyanúsított az orvosi kezeléseken kivétel nélkül megjelent. Ugyanakkor az ügyészség gyanúja szerint terhelt 2018. november 7. napján, november 12. napján, november 14. napján és november 19. napján az orvosi kezelések előtt vagy után rövid időközre megállt a saját tulajdonában álló és általa vezetett étteremben. Ezzel gyanúsított az ügyészség által az orvosi kezelésen való részvételre előírt időt nem lépte túl, és ahogyan írtuk, az előírt orvosi kezeléseken M. Richárd minden alkalommal részt vett. Azt, hogy gyanúsított megállt saját éttermében, az ügyészségi indítvány szerint a nyomkövető technikai eszközből kinyert információk igazolják, de sem védő, sem gyanúsított az erre vonatkozó konkrét adatokat nem ismerhette meg a BKKB mai ülésén, csupán egy rendőri jelentést.

Értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a gyanúsított november 7. napja és november 19. napja között, 12 napig úgy állhatott meg és többször is időzhetett saját éttermében, hogy arról a nyomozóhatóságnak tudomása volt, mégsem vonták gyanúsítottat intézkedés hatálya alá. Ezzel kapcsolatban a védő kérdése csak annyi a közleményben: miért?