Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre nagyobb a baj: megint elszállt a kórházak adóssága

Egyre nagyobb a baj: megint elszállt a kórházak adóssága

Hiába a gazdasági fellendülés, a kórházaknak nem jut elég pénz – már az 55 milliárdot közelíti az adósságuk.

A költségvetési intézmények adóssága egyetlen hónap alatt 8,7 milliárd forinttal 70,7 milliárd forintra emelkedett, vagyis egy hónap alatt 14 százalékkal nőt a tartozásállomány. A 70,7 milliárd forintból a kórházak és az egészségügyi intézmények 54,2 milliárd forinttal vették ki a részüket a Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott októberi adatai szerint, esetükben a növekedés az előző hónaphoz mérten 6,7 milliárd, ami szintén 14 százalékot maghaladó bővülést jelent egyetlen hónap alatt. Ez arra utal, hogy a kedvező költségvetés és gazdasági helyzet ellenére folyamatosan romlik a költségvetési intézmények gazdálkodása.

A legnagyobb egyedi tartozást felhalmozó intézmény az ország nagy kórházaiból, illetve a klinikával is rendelkező vidéki egyetemek közül kerül ki.

A legnagyobb a baj a Péterfy Sándor utcai kórházban, ahol a lejárt tartozások összege már meghaladja a 3 milliárd forintot.

(Október végén 3,2 milliárd forintos adósságról szolgáltattak adatot.) A Honvédkórház is a helyére került az elmúlt hónapokban: az év elején még nulla forintos adósságukat 2,7 milliárd forintra tornázták fel. A harmadik legnagyobb adós immár hónapok óta az Országos Mentőszolgálat, október végén 2,6 milliárd forintos adósságot görgetett maga előtt – ami épp egy milliárd forinttal magasabb az előző havi adatnál.

2017 végén a kórházak mintegy 50 milliárd forintos konszolidáción estek át, ám így sem sikerült lenullázódniuk. 2018 januárjában 17,5 milliárdos adósság maradt a kórházaknál, ez tíz hónap alatt 36,7 milliárd forintra hízott, és mára megközelíti az 55 milliárd forintot. A viszonylagos költségvetési pénzbőség ellenére a kormány egyelőre nem tervez újabb adósságrendezést – legalábbis Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség keddi konferenciáján úgy fogalmazott: ő nem számítana arra, hogy a kormány előállna egy olyan csomaggal, mint a tavalyi – írta a Napi.hu.

Nyitókép: Péterfy Sándor Utcai Kórház/Ivándi-Szabó Balázs