Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

HVG: A kormány közmunka-programba terelné a hajléktalanoknak

HVG: A kormány közmunka-programba terelné a hajléktalanoknak

Az utcán élőkre szabott, speciális közmunkaprogramokat dolgozna ki a kormány, mert először ilyen „védett” munkahelyen kell felkészíteni őket arra, hogy később helyt álljanak a munkaerőpiacon – írja a HVG, egy jutott előterjesztés alapján.

A Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett dokumentum a hajléktalanok társadalomba történő visszavezetését tűzi ki célul. Eszerint képeznék is a hajléktalanokat, felkészítenék őket „a személyes higiéniára és a közösségi együttélésre”, és minden melegedőben lenne számítógép és internet, hogy munkát kereshessenek.

A lap szerint 2019-ben állami intézkedésekkel és támogatással minél több hajléktalant vonnának be a közfoglalkoztatási programokba. A javaslat készítői úgy látják, a hajléktalanok csak fokozatosan vezethetők vissza a munkába, illetve reintegrálhatók a társadalomba is.

Elsőként az otthontalanokból megpróbálnak közmunkást csinálni, mert onnan utána nagyobb eséllyel tudnának továbblépni a nyílt munkaerőpiacra.

A hajléktalanok két típusa

A javaslat két jól elkülönülő csoportba sorolja a hajléktalanokat, a speciális közmunkaprogramok azoknak szólnának, akik „mind egészségügyi, mind mentális-szociális állapotukat tekintve rehabilitálhatóak”, így még vissza lehet vezetni őket a többségi társadalomba és a munkaerőpiacra. Ide tartoznak azok, akik már végigjárták az ellátórendszert, vagyis nemcsak egyszer-egyszer vesznek igénybe egy melegedőt, hanem benn is maradnak valamelyik hajléktalanszálláson. És azok is, akik „friss lakásvesztők”, így még azelőtt megmenthetők, hogy „alkalmazkodtak volna a hajléktalan létformához”.

A másik csoportba viszont azokat sorolják, akiknek egészségügyi, szociális, valamint mentális állapotuk túlságosan károsodott az utcán töltött idő alatt, esetleg már ilyen súlyos állapotban kerültek oda. Róluk tartósan gondoskodni kell erre alkalmas hajléktalan-otthonokban, hajléktalan-rehabilitációs intézetekben. A javaslatban az is felmerül, hogy ezekben a bentlakást nyújtó otthonokban akár őket is foglalkoztathatnák

A dokumentum egyértelműen rögzíti, hogy 2019-es speciális közmunkaprogramok indításához szükséges források rendelkezésre állnak, vagyis ha nem lesz semmi a nagyszabású tervekből, arra nem hivatkozhatnak, hogy nem volt rá elég pénz.

A fővárosi aluljárók lezárásáról szóló másik javaslatra hétfőn derült fény, Tarlós István főpolgármester még aznap megerősítette, hogy valóban létezik ez a koncepció.