Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Másodfokon felmentették az első budapesti hajléktalanként megvádolt 62 éves nőt

Másodfokon felmentették az első budapesti hajléktalanként megvádolt 62 éves nőt

Az Utcajogász azt írja, a Fővárosi Bíróság jogerősen felmentette az “életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértésével” vádolt 62 éves budapesti hajléktalan nőt. Ő volt az első Budapesten, akit őrizetbe vettek és bíróság elé állítottak az október 15-én hatályba lépett új szabályozás szerint.

Az elsőfokú bíróság figyelmeztetésben részesítette, ami ugyan a legenyhébb szabálysértési szankció, de mégis azt jelenti, hogy a bíróság szerint szabálysértést követett el és ezért „a bíróság rosszallását fejezi ki az elkövetett cselekmény miatt és felhívja az eljárás alá vont személyt arra, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől”.

Az ügyében védőként eljáró utcajogászok fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen, mert az volt az álláspontjuk, hogy ügyfelük nem követett el szabálysértést. Azt kérték a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéktől, hogy függessze fel az eljárást és az alaptörvény-ellenes jogszabály alkalmazása miatt forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ennek az indítványnak a Fővárosi Törvényszék nem adott helyt, de megállapította, hogy a szabálysértés nem valósult meg.

A másodfokú bíróság szerint az első fokon eljáró bíróság “nem megfelelően értelmezte” a hajléktalan nő azon nyilatkozatát, hogy nem akar utcán élni és tervezi, hogy albérletbe vagy egy ismerőshöz költözik. A másodfokon eljáró bíróság szerint mivel a nő szándékában áll valamilyen lakó- vagy tartózkodási helyre visszatérni, kizárható az életvitelszerű közterületi tartózkodás.

A 62 éves nő élettársa halála miatt kényszerült az utcán élni.