Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába minden bizonyíték, megússza az újságíró-gyilkosságot a szaúdi trónörökös

Hiába minden bizonyíték, megússza az újságíró-gyilkosságot a szaúdi trónörökös

A Fehér Ház kedden közleményt adott ki, amelyben Donald Trump elnök leszögezte, az Egyesült Államok rendíthetetlen partnere kíván maradni Szaúd-Arábiának, még akkor is, ha „nagyon is előfordulhat”, hogy a szaúdi koronahercegnek tudomása volt a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról. A közlemény óriási felháborodást váltott ki mind a demokrata, mind a republikánus oldalon, hiszen ezzel az elnök azt kommunikálta a világ felé, hogy bizonyos érdekek felülírhatják az emberi életet. Azzal, hogy Trump minden nyilatkozatában szinte kizárólag a dollármilliókat emlegeti, azt sugallhatja, hogy Washington megvehető.

Jó szövetséges, olajjal és fegyverekkel

„Már Trump Fox News-on közvetített interjújából érezni lehetett, hogy nem lesz különösebb válaszlépés Hasogdzsi október 2-i meggyilkolására, már ami a Mohamed bin Szalmán-t, a szaúdi trónörököst illeti – mondta Kaló Máté külpolitikai elemző a Zoom.hu-nak. – Bár magát a gyilkosságot elítélte, hangsúlyozta, többször is beszélt a koronaherceggel, aki többször is azt mondta, hogy nincs köze a The Washington Post munkatársának halálához.”

Az interjúból az is kiderült, hogy Trump sosem hallotta a felvételt, amely az újságíró meggyilkolásának bizonyítékául szolgál. „Nem akarom hallani, nincs ok, amiért megtegyem. Szörnyű, és nagyon erőszakos az a felvétel”– mondta az elnök, hozzátéve, ő Amerikát helyezi előtérbe: „Van egy szövetségesünk, és ragaszkodom hozzá, mert sok tekintetben nagyon is jó”.

„Szaúd-Arábia Irán egyik legerősebb ellenpólusa, Amerika fontos védelmi szövetségese a terrorizmus elleni küzdelemben. Amennyiben ezt az esetet nem kellő óvatossággal kezelnék, óriási felfordulást okozna – magyarázta Kaló. – Ettől függetlenül azt, ami történt morális szempontból nem lehet megmagyarázni, főként, hogy ekkora nyilvánosságot kapott. Ez egy egészen újszerű szituáció.”

A szaúdi trónörökös / Fotó: MTI/EPApool/Olivier Douliery

Heves válaszlépések

Bár az Egyesült Államokban igen, voltak országok, ahol nem maradt következmények nélkül az eset. Németország hétfőn belépési tilalmat rendelt el tizennyolc szaúdi állampolgárral szemben, majd bejelentették, hogy minden fegyverszállítmányt leállítanak Szaúd-Arábia felé. Franciaország szintén szankciókkal fenyeget, annak ellenére, hogy az elmúlt két évben Szaúd-Arábia a francia fegyverrendelések 6,8 százalékát biztosította.

Emellett többen felfüggesztették üzleti kapcsolataikat Szaúd-Arábiával, így tett például az ismert brit milliárdos, Sir Richard Branson is. Vállalata, a Virgin Galactic korábban befektetőként kívánta bevonni űrturizmus-programjába Mohammed herceget és a szaúdi kormányt, azonban a hírek hallatán Branson azonnal lezárta a tárgyalásokat. A volt amerikai energiaügyi miniszter, Ernest Moniz is hasonlóan cselekedett, amikor felfüggesztette tanácsadó-testületi tagságát az 500 milliárdos Neom nevű szaúdi metropolisz-projektben. Ugyanebből a projektből lépett ki a Siedewalk Labs alapítója, Dan Doctoroff, valamint a Y Combinator elnöke, Sam Altman és az Európai Bizottság egykori alelnöke, Neelie Kroes is. Hozzájuk csatlakozott az AOL társalapítója, a milliárdos Steve Case, aki a Red Sea projektben való részvételét, a Future Investment Initiative konferencián való szereplését mondta le, illetve függesztette fel az ügy miatt.

A nemzetközi és az amerikai közvélemény szintén elítélően reagált a gyilkosságra, így Trump globális megítélésén az sem segített, hogy közleményébe belefogalmazta: a kormánykritikus Hasogdzsi a „szaúdi állam ellensége” volt, és „lehet, hogy a szaúdi hercegnek köze volt a meggyilkolásához, de az is lehet, hogy nem”. Ezek a mondatok még a republikánusok körében is „kiverték a biztosítékot.”

Mitt Romney megválasztott republikánus szenátor a következőket írta Twitter oldalán: „Az elnök és a külügyminiszter Hasogdzsival kapcsolatos kijelentései ellentétesek a külpolitikánkkal, a nemzeti érdekeinkkel, az alapvető emberi jogokkal és az amerikai értékrenddel.”

A szintén republikánus szenátor, Bob Corker hasonlóképpen reagált: A „talán ő volt, talán nem” nem elég. Ezért ma este Menendez szenátor és én küldünk egy második levelet is az elnöknek, amelyben felszólítjuk, hogy határozottan jelentse ki, bin Szalmán herceg felelős-e Dzsamal Hasogdzsi haláláért.”

A külpolitikai elemző szerint bár a reakciók alapján előfordulhat, hogy a kongresszus hamarosan javaslatokat fogalmaz meg a szankciókra vonatkozóan, azokat cselekvés aligha fogja követi; a 110 milliárd dolláros fegyverügyletet ugyanis az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között nem valószínű, hogy felfüggesztenék a botrány miatt.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Cristobal Herrera