Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Élbolyba került Magyarország egy uniós listán – ám ez most nem olyan jó hír

Élbolyba került Magyarország egy uniós listán – ám ez most nem olyan jó hír

A magyar kivándorlók tavaly 854 millió eurónyi fizetést küldtek haza – ezzel hazánk a hatodik legjobb egyenleget érte el az Európai Unióban. 

A magyar kivándorlók – az Eurostat adatai szerint – 854 millió eurónyi jövedelmet, vagyis mintegy 264 milliárd forintot utaltak haza az itthon maradottaknak tavaly, míg az itt dolgozó külföldiek 99 millió eurót küldtek haza. Ez azt jelenti, hogy az ország nettó nyeresége a munkajövedelmek utalgatásából csak 2017-ben 755 millió euró volt, ezzel pedig a magyar gazdaság a hatodik legtöbb összeget nyerte a kivándoroltakból – ami messze meghaladja azt a helyezést, ami népességarányosan várható. (A lista élén olyan országok szerepelnek, ahol a lakosság 10-20 százaléka elhagyta az országot, ezzel szemben Magyarországon ez az arány 6-7 százalék lehet.)

A magyarázat a határon keresztül ingázó munkavállalóknál keresendő, ugyanis több százezer honfitársunk kell útra naponta, hogy átlépje a magyar-osztrák, illetve egyre gyakrabban a magyar-szlovák határt, hogy ott dolgozzon. Ezen magyarok nem vándorolnak ki, ám a jövedelmüket hazautalják, hazahozzák – ez indokolhatja Magyarország „előkelő” helyezését. Ezt támasztják alá a témában végzett kutatások is. A külföldön munkát vállaló magyarok mesze a legtöbb pénzt Ausztriában keresik meg: a 2016-os adatok szerint ez akár elérhette a 1,5-1,6 milliárd eurót, a második helyen a németországi magyar, míg a harmadik helyen a Nagy-Britanniából érkező pénzek szerepelnek.

Nagy a zavar a magyarok külföldi keresete körül

Azonban ezeket az adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fizetési mérlegben nem 854, hanem akár 2-3 milliárd eurónyi jövedelemátutalást is kimutat, ám épp a jegybank által megrendelt legutóbbi kutatás hozta zavarba a szakértőket. A magyar háztartások körében végzett kérdőíves felmérésekkel ugyanis csak mindössze 38 milliárd forintnyi jövedelmet sikerült azonosítani, ami komoly kérdéseket vet fel a MNB fizetési mérlegének megbízhatóságával kapcsolatban. A kutatók abban maradtak, hogy a zavaros kép tisztázása érdekében további vizsgálatokra lesz szükség. Ennek ellenére elmondható, hogy ebben a kérdésben még nagyon sokáig nem fognak az illetékesek tisztán látni, hiszen a munkajövedelmek hazautalása még sokáig – az elektronikus mellett – banki csatornákon is bonyolódik.

Fotó: AFP/Europress

Az Eurostat most közölt adatai szerint az élen – némileg meglepő módon – Portugália végzett, az országba csak tavaly több mint nettó 3 milliárd eurónyi jövedelmet utaltak haza a kivándoroltak. Az országból mind a mai napig nagyon jelentős a kivándorlás, a portugálok akár 20 százaléka is külföldön dolgozik, ők pedig az Eurostat jelentése szerint tetemes jövedelmet küldenek haza, ennek köszönhető az ország első helyezése.

Közép-kelet Európa kapja a legtöbbet

A lista további helyeit már a klasszikus kelet-közép-európai (kivándorló) országok adják: a második helyen Lengyelország szerepel, a lengyel kivándorlók csak tavaly 2,8 milliárd eurót küldtek haza, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Románia került 2,5 milliárd euróval. Az ezt követő három ország: Bulgária, Horvátország és Magyarország.

(MTI/EPA/Armando Babani)

Az egykor Magyarországgal csaknem egy gazdasági szintről induló Szlovákiába évi nettó 170 millió euró érkezett a külföldre szakadt munkavállalóktól, míg Csehország esetében megfordult a pénzáramlás – az ott dolgozók több pénzt küldtek ki az országból (814 millió euró), mint haza (737 millió euró), így negatív egyenleg alakult ki. Ez persze rossz hír a fizetési mérleg szempontjából, de jól jelzi a cseh gazdaság fejlettségét.

Franciaországból milliárd eurót küldte haza a bevándorlók

A legtöbb pénzt – nem meglepő módon – az EU legfejlettebb országaiból küldik haza. Az Eurostat adatai szerint ebből a szempontból Franciaország került az élre, ahol a ki- és a hazautalások egyenlege 10,1 milliárd euró volt 2017-ben, ráadásul a Franciaországból elutalt összeg több mint 80 százaléka az unión kívüli országokba ment – amit a korábbi jelentős gyarmatbirodalom és az onnan érkező bevándorlók magas száma magyaráz. Jelentős összegeket küldenek haza a munkavallók még: Németországból (nettó 4,6 milliárd eurót), Nagy-Brittanából (4,5 milliárd eurót) és Olaszországból (nettó 3,96 milliárd eurót).