Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csökkent a kormánypárt támogatottsága a korrupciós botrányok miatt

Csökkent a kormánypárt támogatottsága a korrupciós botrányok miatt

Csökkent Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) népszerűsége, amit elemzők az utóbbi évek legnagyobb korrupciós botrányának kirobbanásával magyaráznak – jelentették hírügynökségek szerdán.

A Kantar Millward Brown közvéleménykutató-intézet által kedd este közzétett felmérés szerint az euroszkeptikus PiS támogatottsága öt százalékkal csökkent, így most 33 százalékon áll, míg az ellenzéki Polgári Platform (PO) népszerűsége ugyanilyen arányban nőtt, 26 százalékra tornázta fel magát – közölte a TVN kereskedelmi hírtelevízió.

Marek Chrzanowski, a lengyel bankfelügyelet (KNF) elnöke a múlt héten bejelentette lemondását, miután hivatalos visszaéléssel vádolta meg őt Leszek Czarnecki, a Getin Noble Bank (GNB) és az Idea Bank tulajdonosa, és egy hangfelvétellel alátámasztott feljelentést tett ellene.

Czarnecki szerint a KNF elnöke idén márciusban bizonyos ellenszolgáltatás fejében a bankfelügyelet “jóindulatú hozzáállását” ígérte neki. Ehhez tartozik, hogy a GNB részvényei az idén több mint nyolcvanhét százalékot zuhantak, az Idea Banké pedig kilencvenkettőt a két pénzintézet pénzügyi stabilitásával kapcsolatos aggodalmak miatt. Chrzanowski, akit a PiS nevezett ki erre a tisztségre, tagadja a vádakat.

Az ellenzék parlamenti vizsgálatot követelt az ügyben, de a PiS ezt elutasította. Az ellenzék nem tartja szerencsésnek, hogy a korrupció elleni lengyel hivatal (CBA) vizsgálódjon, és a Kantar Millward Brown felméréséből ítélve a lengyelek 58 százaléka független vizsgálatot tart szükségesnek.

A lengyel sajtóban felmerült az előrehozott választások lehetősége is, de a miniszterelnöki hivatalban közölték, hogy semmi olyan nem történt, ami ezt indokolná.

MTI