Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Azért oké Orbán luxus repülőútja, mert magyar sportolókat nézett

Azért oké Orbán luxus repülőútja, mert magyar sportolókat nézett

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktor ellen, amiért a miniszterelnök – saját bevallása szerint is – rendszeresen elfogadja a milliárdos állami közbeszerzéseket nyerő üzletember, Garancsi István ajándék luxus repülőútjait – ezeket – értéktől függően – a hatályos előírások alapján vagy el sem szabadott volna fogadnia, vagy legalábbis fel kellett volna tüntetnie a vagyonnyilatkozatában. Emiatt a Demokratikus Koalíció (DK) próbált eljárást kezdeményezni a kormányfő ellen, de

az Országgyűlés mentelmi bizottsága elképesztő indokkal, politikai triplacsavarral utasította el a kormányfő elleni eljárást.

Az amúgy kiegyenlített erőviszonyú – három kormánypárti és három ellenzéki politikussal működő – mentelmi bizottság nem is tárgyalta a kérdést, hanem a testület Fidesz-KDNP-s elnöke, Hargitai János saját hatáskörben hozott elnöki döntéssel utasította el a vizsgálatot, megmagyarázva, miért nincs mit vizsgálni:

  • A vagyonnyilatkozatban csak a képviselői megbízatással összefüggésben kapott ajándékokat és ingyenes juttatásokat kell feltüntetni, míg Orbán a repülőutakat “közjogi tisztsége” gyakorlása közben, vagyis nem képviselőként, hanem miniszterelnökként élvezte.
  • Nem tekinthető továbbá az indoklás szerint ajándéknak olyan sportrendezvényre történő utaztatás, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz.
  • Ha pedig a fenti két indok nem lenne elég, a kormánypárti bizottsági elnök bevetett egy harmadikat is, mondván: “ajándék vagy ingyenes juttatás elfogadására utaló sajtóinformáció, célzás egyébként sem lehet alapja egy vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”.

Részlet a mentelmi bizottság elnökének határozatából

Nemcsak a mentelmi bizottság, hanem az ügyészség sem látott egyébként sem kivetnivalót, sem korrupciós kockázatot Orbán Viktor luxusreptetésében. A Zoom.hu is megírta, hogy nemrég az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a miniszterelnök magángépes repülései ügyében.

Orbán előre megmondta

Az Országgyűlés bizottsága és a vádhatóság reakciói alapján érthető Orbán magabiztossága, amellyel a a botrány kirobbanása után a Parlamentben – a gyakorlat folytatását is megelőlegezve – kijelentette:

„Harminc éve így mentem. Jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni”

– így reagált ugyanis a kormányfő október elején arra a kérdésre, nem tartja-e aggályosnak, hogy az amúgy milliárdos állami beruházásokat elnyerő Garancsi István futballklub-tulajdonos üzletember egy magánrepülőn utaztatja őt baráti gesztusból focimeccsekre.

Orbán Viktor és Garancsi István a felcsúti stadion VIP-páholyában Fotó: Veres Viktor

Korábban a párbeszédes Kocsis-Cake Olívio – a mentelmi bizottság alelnöke – is próbálta elérni, hogy a parlamenti testület elé kerüljön a kérdés, de legalábbis állást foglaljanak a kérdésben, de a fideszes tagok ezt is megakadályozták. A helyzet pedig egyértelműnek tűnik: a mostani szabályozás szerint, “a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a tiszteletdíja egyhavi összegét meghaladja”.

Ez alapján tiltottnak számítana egy-egy Garancsi út elfogadása Orbánnak, mivel egy luxusjet egy főre vetített költsége vélhetően több, mint a jelenlegi képviselői tiszteletdíj – éppen augusztusban felemelt – 948 ezer forintja. Erre kétféle hivatalos “ellenvetés” hangzott el eddig a kormány és a Fidesz részéről: Orbán nem képviselői megbízatásával összefüggésben kapta a juttatást, másrészt “nélküle is felszállt volna az a repülő”.

A fentiek alapján borítékolható, mi lesz a sorsa két független képviselő, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs októberi törvénymódosító javaslatának, amelyet bevallottan Orbán magánrepülős botránya inspirált. Ebben javaslatot tettek a vagyonnyilatkozati szabályok módosítására, a szöveg szerint “a nyilvánvaló összeférhetetlenségi helyzeteket a jövőre nézve az érintettek saját morális iránytűjének működési zavarai esetére is elkerülhetővé tevő szabályozási szigorításokra.”

Elmúlt az urizálás-ellenesség

Ellenzékben a Fidesz még jóval szigorúbb volt az “urizálással” és a tobzódó luxussal szemben – főleg, ha azt politikai ellenfeleinél érte tetten. Rogán Antalt semmilyen retorzió nem érte, amiért bérelt helikopterrel és luxusautóval ment esküvőre, míg tíz évvel korábban, 2006-ban még a Fidesz egy emberként ítélte el Kóka János SZDSZ-es miniszter helikopterbotrányát. Sőt, éppen Rogán adott hangot ennek:

„Kóka János helikopterügyi miniszter”.

A Fidesz a 2006-os választás előtt Gyurcsány Ferenc „villaügyét” is elővette, követelve, hogy a tervezett luxusadót az ilyen medencés, szaunás ingatlanokra is terjessze ki a kormány. Mindezek után a Fidesz kampányszlogenjévé vált annak idején a „luxusbaloldal”. Sőt, miután Gyurcsány kampányfilmjében egy autó hátsó ülésén ülve beszélt, Orbán Viktor megalkotta a „limuzinszocialisták” kifejezést is.

A Fidesz 2010-es győzelme után, kormányon már sokkal megengedőbbnek bizonyult a luxussal szemben. Vezető politikusai bátran mutatták meg vagyonukat, Louis Vuitton táskájukat, drága órájukat, miegymást. Pusztába kiáltott szónak bizonyult az ősfideszes, de az Orbánra ráhatással bíró közvetlen környezetéből akkor már kikerült Pokorni Zoltán polgármester 2014-es figyelmeztetése is, miszerint

“nem engedheti meg magának egy felelős kormánytag, vezető politikus sem ezt a fajta urizálást”.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: giphy.com