Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A pécsi Elios-nyomozást is megszüntették

A pécsi Elios-nyomozást is megszüntették

Megszüntették a pécsi közvilágítás közbeszerzése miatt indított nyomozást, amely ügyében tavasszal tett feljelentést Berkecz Balázs, az Együtt volt politikusa, többek között a Zoom.hu-n megjelent cikk után.

A nyomozást elég gyorsan lezárták, október 15-én még arról kaptunk hírt, hogy leválasztották az OLAF ajánlás után indult vizsgálattal (amit szintén megszüntettek nemrég – a szerk.), most meg már arról értesítette a feljelentőt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya, hogy mivel a cselekmény nem bűncselekmény, megszüntetik az eljárást. Az expolitikus csalás, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést. A Zoom.hu által megszerzett határozatban található indoklás szerint

“a beruházással kapcsolatos közbeszerzési eljárások és a kivitelezés szabályszerűen, a törvényi előírásoknak megfelelően kerültek végrehajtásra.”

A problémás pontok

A már fent hivatkozott cikkünkben írtuk meg, hogy a pécsi LED-es közvilágítás kiépítésének tendere kapcsán találtunk több olyan tényezőt is, amelyet az OLAF kifogásolt az Elios által más nagyvárosokban nyert közbeszerzéseknél. Többek közt egyedül Tiborcz István korábbi cége tudta teljesíteni a tender kiírásában kért feltételeket; a cég egy alvállalkozója részt vett a pályázat előkészítésében és kivitelezésében is, amit tilt a közbeszerzési törvény. Utóbbit a cég vezetője, Horváth Dezső el is ismert a Szabadpécsnek –, de az SMVH honlapja is árulkodó, mert a referenciák között szerepel a pécsi közvilágítás tervezése, amit 2014-ben végeztek el, továbbá a kivitelezés, amit már 2015-ben fejeztek be.

A pécsi ügy pikantériája még, hogy a város hitelből finanszírozta a közvilágítás felújítását (erre utal a rendőrség tájékoztatója is, mint eltérő finanszírozás), a kölcsön felvételére pedig a kormánytól kért és kapott engedélyt a városvezetés. Így történhetett az meg, hogy közvetett módon a miniszterelnök vejének a beruházásához, annak megvalósulásához adta a hozzájárulását az Orbán-kormány.

Borítókép: Tiborcz István és Orbán Viktor / Forrás: Facebook/Orbán Viktor