Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sorozat még nem nagyon kezelte ennyire helyén a hekkerek világát

Sorozat még nem nagyon kezelte ennyire helyén a hekkerek világát

Keleti szomszédunkat is elérte a sorozatreneszánsz: a Hackerville, a román Mr. Robot nagyon tudja, mit csinál. Pilotkritika.

Az európai HBO bátran vág bele olyan sorozatokba, amelyek a cég anyagi és szakmai támogatása nélkül valószínűleg sosem készülnének el. Elég az Aranyéletre gondolni, ami minimum európai-, de megkockáztatom, hogy világszintűvé emelte a magyar sorozatgyártás minőségét, emiatt bármikor büszkeséggel tekinthetünk rá. Most keleti szomszédunkhoz, a románokhoz is elért ez a hullám, és egy román–német koprodukcióként vált valósággá a keleti Mr. Robot, valódi nevén a Hackerville.

Nehéz lenne aktuálisabb témát találni napjainkban, mint a kibertér-védelem és a robotika világát, ám még így is rendkívül keveset beszélünk róluk a hétköznapokban, talán a komplexitásuk miatt. Pedig az internetháború már javában zajlik, és az elkövetkezendő évek, évtizedek egyik legkomolyabb problémáival emiatt kell majd szembenéznünk. Vegyük csak a Facebook legutóbbi botrányát, több millió felhasználó adatait lopták el, és nincs rá válaszuk. Ráadásul az erről folyó érdemi diskurzus a fejünk felett zajlik, nem tudunk beleszólni.

Hackerville – Új HBO Europe sorozat november 4-től az HBO GO-n

Próbáld ki egy hónapig ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéhez! Facebook: https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag Twitter: https://twitter.com/HBOHU Instagram: https://instagram.com/hbohungary/ Aranyélet: https://www.facebook.com/aranyelet.hbo

A populáris kultúrában sem tudnék példát mondani az alig ismert Who Am I-on és a Mr. Roboton kívül, ami igazán modern szemlélettel tudná kezelni a deep webet és a hekkerek világát. De most talán ez is kezd megváltozni, ennek előszelét a Hackerville hozhatja el.

A Temesváron játszódó hekkerdráma többet is tud annál, minthogy a magából adódó topikot járja körbe, emellett erősen odaszól a mindent átszövő politikai korrupciónak és boncolgatja a visszafordíthatatlannak tűnő anómiát is. Valóságosan játszik a korszellem változásával, és az arcunkba tolja, hogy most már nem az életkor dönti el a rangot, egy mindössze 13 éves fiú is tud egymagában nemzetbiztonsági kockázatot jelenteni. Az etikus hekker és a kiberbűnöző közötti határvonalat ingatagnak mutatja, és a megfelelő közeg befolyásoló hatását sem hagyja ki a számításból.

Végre tehát itt van egy olyan sorozat, amely nem elhízott, mamahotelben élő, antiszociális amőbákként mutatja be a hekkereket, hanem valódi veszélyt jelentő, rafinált mesterelmékként.

A széria nyitánya erős: támadás ér egy nagy német bankot. A nyomozás szálai román hekkerekhez vezetnek, és Lisa Metz kibernyomozót küldik szülővárosába, Temesvárra, ahonnan valószínűleg a támadás is érkezett. Lisa élete nagy részét Németországban töltötte, a szakmája egyik legelhivatottabb képviselője, ám a nyomozás során betekintést nyer a támadók belső köreibe, és egyensúlyozni kényszerül a becsület és a nyomozás sikeressége közt.

Külön geg a sorozatban feltűnő Rogue League nevezetű játék, amit valóban lefejlesztettek a készítők a sorozat kedvéért, sőt LAN-partikat is tartottak a már kész szoftverrel.

Forrás: IMDb

A román hétköznapokról és a temesvári alvilágról is teljes képet kapunk, egy percig nem érezzük túlzónak, amit látunk. A fiatal hekkerek szórakozásként képesek nemzetközi bankok védelmi rendszerét áttörni másodpercek alatt, korlátlan hozzáférést szerezni a pénzügyi rendszerekhez, és a közlekedési lámpákat is manipulálhatják, ha éppen ahhoz van kedvük. Mindezt csak moralitásuk korlátozza, a rendőrség már kevésbé.

Innentől kezdve a gép előtt eltöltött idő már nem felesleges, legalábbis a Hackerville szerint.

A sztori adott, az ötlet is rendben van, de mi a helyzet a megvalósítással? A színészek nyilvánvalóan nem A-listás filmsztárok, azonban egy szavunk sem lehet, egyáltalán nem zökkentenek ki a narratívából. A széria nem a tipikus amerikai hozzáállást követi, miszerint minden hiba elfedhető szép és marketing-kompatibilis emberekkel, ugyanis itt erre nincs szükség. Sőt, vannak igazán kellemes alakítások is, de ami igazán a vállán viszi a sorozatot a bátor alapötleten kívül, az a vágás és a zene. Koherenssé teszik mindazt, amit tapasztalunk a képernyőn, és nem akar túlnőni a romániai kereteken.

A legjobb benne tehát, hogy mer kisstílű lenni.

Életemben először itt hallottam román rappet, és ez a román közönségnek valami olyasmi lehet, mint amikor az Aranyéletben csendültek fel magyar szólamok. Egyszerűen jó néha kitekinteni az amerikanizmusból.

Bár, ahogy érzem, vannak benne kifejezetten „imázsépítő” elszólások, amiknek ha egy picit utánajárunk, akkor semmi alapjuk nincs, és teljesen feleslegesek is. Gyakran dobálóznak azzal, hogy a román hekker-közösségek világszinten is kifejezetten veszélyesek, és a támadásokkal kapcsolatos körözések alanyai is általában románok. Ez – tekintve az orosz és az arab hekkerek világát – picit irreális, de ha el tudjuk engedni, akkor egy kellemes, naprakész sztorit láthatunk, amit pont most és pont így kell elmesélni.

Értékelés: 10/8
A hatrészes minisorozat első 3 epizódja már megtekinthető a HBO GO-n.