Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ivanka Trump összehozta azt az ügyet, ami miatt Hillary Clinton alighanem bukta az elnökválasztást

Ivanka Trump összehozta azt az ügyet, ami miatt Hillary Clinton alighanem bukta az elnökválasztást

Az elnök lánya és tanácsadója levelek százait küldte ki kormányzati tisztviselőknek a nem hivatalos e-mail fiókjából.

Ivanka Trumpnak sikerült összehoznia azt az e-mailforgalmat, amelyhez hasonló eset miatt apja, Donald Trump kikezdte a Hillary Clintont az elnökválasztási kampányban, aki végül nem is került a Fehér Házba. A most kibukott történet szerint az amerikai elnök lánya levelek százait küldte ki kormányzati tisztviselőknek a nem hivatalos e-mail fiókjából.

Az ügy az említett Hillary Clinton eseten felül azért is kínos, mert Ivanka Trump elnöki tanácsadói szerepet tölt be az adminisztrációban, s mint ilyen titulussal rendelkező személy levelezéseinek nemzetbiztonsági kockázatai vannak, így illetéktelen kezekbe kerülhetnek információk.

Mint ismert, Clinton még külügyminiszter számos olyan levelet küldött el, amelyhez privát fiókját használta, s amelyből végül egy vaskos FBI-vizsgálat is kerekedett. Hogy ez milyen hatással volt az elnökjelöltek harcára arról lehet vitatkozni, de az tény, hogy a választások vége előtt nem sokkal Clinton népszerűsége sokat csökkent.

Az elnök lányának ügyvédje szerint Ivanka Trump ügye nem összevethető a Demokrata párt egykori elnökjelöltjével. Markáns különbség, hogy Hillary Clinton több levelet is törölt az eset nyilvánosságra kerülése után, míg Ivanka Trump esetében egyetlen ilyen e-mailről sem lehet tudni. Sőt később archiválták is azokat a Fehér Ház szabályai szerint. Ezen felül bizalmas információk nem szerepeltek az levelekben, míg Clinton esetében nagyon is.

(The New York Times)

Borítókép: Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya és tanácsadója az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) limai csúcsértekezletén. (MTI/EPA/Ernesto Arias)