Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ilyen az élet menekültként a migránsplakátok árnyékában

Ilyen az élet menekültként a migránsplakátok árnyékában

A Magyar Nemzeti Filmalap elsőfilmes rendezőket patronáló programja, az Inkubátor keretében egy újabb szívet melengető film készült (a Karlovy Vary-ban díjazott Virágvölgyről és a Cannes-ban méltatott Egy napról itt írtunk). Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje ritka érzékenyítő film arról, milyen menekültként beilleszkedni Magyarországon.

Mi jut eszedből arról, hogy menekült?

A kormány túlzó gyűlölet-plakátkampánya? Esetleg a Keletiben sátrazók 2015-ből? Neadjisten Nikola Gruevszki volt macedón államfő, aki menedékjogot kap Magyarországon?

A Könnyű leckék azért rendhagyó dokumentumfilm, mert a felsoroltak közül egyik sem található meg benne, csupán Kafiya, a 17 éves szomáliai lány, illetve magyarországi beilleszkedésének története. Kafi egyéves robinzonád végén jutott Kelet-Afrikából hazánkba, majd 15 évesen egy budapesti gyermekotthonba került és egy fővárosi középiskolában kezdett tanulni, ahol a film jelen ideje szerint készül az érettségire.

Mindezt tökéletesen egyedül teszi, édesanyja egy családi birtokot adott el titokban, hogy embercsempészekkel kijuttassa Szomáliából az éppen kamaszodó lányt, megelőzve, hogy szinte még gyereklányként férjhez adják egy idős férfihez.

Forrás: ELF Pictures

A legnagyobb menekültválságot megelőző évben, 2014-ben érkezett hazánkba, de másokkal ellentétben nem ment nyugatabbra, mert ahogy a filmben is kifejti:

„elfáradt”.

Volt viszont bátorsága ahhoz, hogy mindent megtegyen a magyarországi beilleszkedésért. Ezt követjük nyomon a filmben: a legelején próbálja megérteni, mi is az A alapú logaritmus B; szeretné felfogni, a zsidótörvények megszavazása miként vezetett a világháborúba való sodródásunkhoz; eljár úszni a Komjádiba; dolgozik a Corvin moziban jegyszedőként és konyhai kisegítőként egy másik helyen; egyengeti modellkarrierjét és közben egy gyermekotthonban lakik, csupa nehezen kezelhető tinédzserrel, többek között gyerekanyákkal és problémás függőkkel, akiket rendőrök hoznak haza.

Ez a környezetleírás azonban csak a körítés, hogy jobban megismerjük Kafi körülményeit, az igazi lelki bevonódás a néző részéről nagyjából a midpointnál következik be. Mert Kafi addig is folyamatosan beszélt ugyan hol Istenhez, hol az édesanyjához szomáliai nyelven, de a film innentől az identitáskeresésről szól.

Forrás: ELF Pictures

Ez a lány ugyanis nemcsak a hazáját, a családját és a kultúráját hagyta maga mögött, hanem a hidzsábot is, és ezzel a muszlim vallását. Megindító, ahogyan arról beszél, mennyire egyedül van, de próbál kitartani és rengeteg egyéb dologgal elfoglalni magát, hogy ne emlékezzen.

Az is megható, ahogyan arról beszél, jó akar lenni, nem szeretne a pokolra jutni és azt sem, ha az édesanyja megvetné azért a legnagyobb bűnért, amit egy muszlim elkövethet.

A Könnyű leckék itt vált át rendkívül személyes üzemmódba, és Kafi mindennapos gyötrelmei mögött felsejlik az, amibe sokan bele sem gondolnak. A legtöbb menekült ugyanis nem azért hagyja ott a szülőföldjét, mert bármiféle tervek és hálózatok erre kényszerítik valami rejtélyes összeesküvés jegyében, hanem egyszerűen a kilátástalanság miatt kelnek útra és vállalják be a teljes bizonytalanságot. Ami Kafi esetében hatványozottan is igaz: új élet, új nyelv, új kulturális szokások, mindezt pedig tinédzserként, tökegyedül.

Ráadásul a férfiképén is változtatnia kell, hiszen Szomáliában mindegyik férfit gyűlölte amiatt, ahogyan a nőkkel bántak. A régi beidegződésektől megszabadulás pedig időt vesz igénybe.

Forrás: ELF Pictures

Mondhatnánk, hogy Kafi története kirívó, mert valószínűleg nem minden menekült ennyire tehetséges számos területen és indul jó esélyekkel az integrációban, de talán kellőképpen érzékenyítő sztori a Könnyű leckék ahhoz, hogy megmutassa, a hatalmas migránspara mögött észre kell venni embertársunkat.

Kafi története a film szempontjából kerek, leteszi az érettségi vizsgáit és legyőz egy rakás nehézséget, de az ő sztorija igazán csak itt kezdődik el. Nem akar még nyugatabbra menni, mert úgy érzi, új otthonra lelt Magyarországon. Hogy egy sovinisztában vagy egy nyitottban, az rajtunk áll.

A Könnyű leckék világpremierje Locarnóban volt, hazai forgalmazásba októberben került. Értékelés: 10/10