Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gruevszki megerősítette, hogy megkapta a menekültstátuszt

Gruevszki megerősítette, hogy megkapta a menekültstátuszt

Azok után, hogy a sajtóban is megjelent, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátuszt, ő is megerősítette mindezt a Facebook-oldalán. Mint írja:

„Ma a Magyar Köztársaság, egy EU- és NATO-tagállam pozitívan bírálta el korábban benyújtott, politikai menedékjog iránti kérelmemet a Macedón Köztársaságban fennálló politikai üldöztetés miatt”.

A macedón kormány kéri a kiadatást

A macedón kormány kedden vagy szerdán elküldi Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet – közölte kedden újságírókkal Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy a menedékjogi eljárás elsőbbséget élvez a kiadatási kérelemmel szemben, viszont a kiadatási kérelmet akkor is elküldik, ha közben Nikola Gruevszki megkapja a menedékjogot Magyarországon.

Mindeközben a hvg.hu arról ír diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy Orbán Viktor személyes döntése volt az, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta Magyarországon a menekültstátust. Azt is hozzátették, hogy ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy Gruevszkinek politikai szempontból vége van.

Mint azt már korábban megírtuk, Gruevszkit májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A politikusnak múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amellyel nyertek egy kis időt Gruevszki számára, ám az indítványt a múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította.

A döntést a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene. A rendőrség átkutatta a politikus házát, Oliver Szpaszovszki belügyminiszter pedig bejelentette: a hatóságok fokozottan figyelik a Szkopjéból kivezető utakat, illetve a határátkelőket is. A sajtó azt is közölte, Gruevszkinek nincs útlevele, mert azt még korábban elővigyázatosságból elvették tőle az ellene folyó eljárások miatt. A volt kormányfő végül elhagyta az országát és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Fotó: MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski