Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Étlen-szomjan spórolhatta össze 42 hónap alatt Aston Martinját a kirúgott nagykövet

Étlen-szomjan spórolhatta össze 42 hónap alatt Aston Martinját a kirúgott nagykövet

Nem a 80 milliós Aston Martinnal “urizálás” volt a veszte Perényi Jánosnak, hanem az, hogy három hónapja, amikor hazatért Bécsből, nem vette le a diplomata-rendszámot a kocsijáról – értesült a Zoom.hu diplomáciai forrásokból. Az ügy előzménye, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) példátlan gyorsasággal, egy bulvárlap cikke alapján döntött arról kedden, hogy Perényi Jánost elbocsátják a KKM állományából.

Gyors vizsgálat, gyors távozás

A Zoom.hu is megírta, hogy az oe24.at osztrák bulvárlap szúrta ki: egy magyar diplomata 80 milliós Aston Martinnal jár az osztrák fővárosban. A külügyi tárca nem sokkal később közölte, hogy a kocsi nem a minisztérium tulajdona, és azt nem is Nagy Andor jelenlegi nagykövet használja, hanem elődje, Perényi János “magánforrásból magánhasználatra vásárolta”.

A bulvárlap hírére a tárcánál elrendelt vizsgálat megállapította, hogy “a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan”. A retorzió pedig a bécsi állomáshelyéről a nyáron hazatért, és eddig a külügyi tárca állományában itthon dolgozó Perényi elbocsátása lett. A Zoom.hu diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy Perényi valójában egy apró feledékenysége miatt vesztette el itthoni, külügyes állását.

Vajon hogyan spórolta össze?

A gond az lehetett, hogy Perényi elfelejtette lecserélni az általa használt luxusautó – a Magyar Hang információi egybecsengenek a külügyi közleménybe rejtett utalással, hogy a sajátja volt, ő vásárolta – addig jogszerűen használt diplomata-rendszámát sima polgári rendszámra, miután ő maga – külszolgálata lejártával – nyáron elköszönt a nagyköveti poszttól, így már nem volt jogosult az ilyen rendszámra.

Az osztrák lap 250 ezer euróra, vagyis mintegy 80 millió forintra becsülte a szóban forgó Aston Martin árát. Amire úgy tűnik, Perényi csak akkor tudta összegyűjteni a pénzt, ha a teljes fizetését félretette éveken át. Perényi 2014 decemberétől 2018 augusztusáig volt nagykövet, vagyis 44 hónapon keresztül, a Zoom.hu forrásai szerint pedig nagyköveti fizetése havi nettó 5-6 ezer euró lehetett. Vagyis ez alapján úgy tűnik,

ha teljes bécsi kiküldetése alatt étlen-szomjan, semmire nem költve spórolt, akkor is csak az utolsó 1-2 hónapra jött össze a 250 ezer eurós Astin Martin ára.

Ugyanis, ha a számok helytállóak, és Perényi saját forrásból – korábbi megtakarítás, hitel vagy baráti kölcsön nélkül – vette meg a kocsit, akkor a 250 ezer euró összespórolásához még a maximális, havi 6000 eurós nagyköveti fizetését teljesen félretéve is 41,6 hónap kellett, míg ő összesen 44 hónapot volt nagykövet Bécsben.

Borítókép: Illusztráció (Aston Martin) / Forrás: Wikipedia