Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kambodzsa megszüntetné az ENSZ-törvényszék tevékenységét

Kambodzsa megszüntetné az ENSZ-törvényszék tevékenységét

Kambodzsa ismételten közölte, meg akarja szüntetni a vörös khmerek rémuralma idején elkövetett bűncselekményeket vizsgáló kambodzsai ENSZ-törvényszék tevékenységét – írja az MTI.

A bejelentés azt követően történt, hogy a testület pénteken népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a vörös khmerek egykori, még életben lévő két vezérét, Nuon Cheát, a vörös khmerek fő ideológusát, Pol Pot diktátor helyettesét és Khieu Samphant. A rendkívüli bíróság, amelynek költségei az elmúlt években mintegy 300 millió dollárra rúgtak, korábban a rendszer csupán egy további vezetőjét ítélte el, a vörös khmerek hírhedt börtönének egykori parancsnokát, Kaing Guek Eavot, más néven Duchot. Szar Kheng miniszterelnök-helyettes szombaton, egy kormányünnepségen az ország nyugati tartományában lévő Oddar Meanchej településén, azt mondta, hogy a törvényszék munkája befejeződött, nem lesznek további bűnvádi eljárások azokért a tettekért, amelyek mintegy 1,7 millió ember halálát okozták az 1970-es években.

A politikus felidézte a kambodzsai és nemzetközi ügyészek és bírák alkotta testület megalakulásának körülményeit, közte azt is, hogy joghatóságát a vörös khmer rendszer 1975 és 1979 között tevékenykedő legfelső vezetőinek elítélésére korlátozták.

Ezek a szabályok kiterjedtek a rémtettek legfőbb elkövetőire.
A szélsőséges maoista vörös khmerek a lakosság körülbelül egynegyedét irtották ki négyéves rémuralmuk alatt. Több társadalmi csoportot üldöztek, többek között az értelmiségieket, illetve minden szemüveges kambodzsait is, mivel a szemüvegviselést az olvasni tudás jelének, és ezért bűnnek tartották.
A népirtással foglalkozó, kambodzsai és nemzetközi bírákból álló törvényszék 2006-ban jött létre, három évvel azt követően, hogy a Hun Sen – maga is egykori vörös khmer parancsnok – vezette kambodzsai kormány egy évtizedes halogatás után végre megállapodott róla a világszervezettel.
További négy, középszintű vezető ellen ugyan elkezdődött az eljárás, a folyamat azonban elakadt vagy leállt. A törvényszék a testület kambodzsai tagjai nélkül nem léphet előre ezekben az esetekben – írta jelentésében az AP amerikai hírügynökség. (MTI)

Phnompen, 2018. november 16.
A Kambodzsai Bíróságok Különleges Törvényszéke, az ECCC által közreadott kombókép Khieu Samphanról, Kambodzsa volt vörös khmer államfőjéről (j) és Nuon Cheáról, a rezsim fő ideológusáról a perük fellebbviteli tárgyalásának ítélethirdetésén Phnompenben 2018. november 16-án. Az ENSZ által támogatott törvényszék az 1975-től 1979-ig fennálló diktatúra még életben lévő két vezetőjét újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte népirtásért.
MTI/EPA/Nhet Sok Heng