Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gruevszkit ábrázoló VIP-migránsos molinót tett ki a Parlamentre a DK

Gruevszkit ábrázoló VIP-migránsos molinót tett ki a Parlamentre a DK

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök portréját ábrázoló molinót lógatott ki a DK a Parlament ablakából, ezzel az akcióval is tiltakoznak a volt macedón kormányfővel való különleges elbánás ellen.

Fotó: DK

A párt közlése szerint “ezen a héten a saját fegyverével támadunk a Fideszre.” Emlékeztetettek: “Az Orbán-kormány 3 éve nem hajlandó semmi másról beszélni, csak az illegális migrációról. Itt az ideje, hogy most elmondják: miért támogatják az illegális migrációt, miért álltak embercsempésznek, hány elítélt bűnözőt szeretnének a magyar családok otthonaiba költöztetni, illetve hogy minden kormánypárti politikus be fog-e fogadni egy börtön elől menekülő illegális bevándorlót.”

 

Mint azt már korábban megírtuk, Gruevszkit májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A politikusnak múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amellyel nyertek egy kis időt Gruevszki számára, ám az indítványt a múlt pénteken a fellebbviteli bíróság elutasította.

A döntést – amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia – a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene. A rendőrség átkutatta a politikus házát, Oliver Szpaszovszki belügyminiszter pedig bejelentette: a hatóságok fokozottan figyelik a Szkopjéból kivezető utakat, illetve a határátkelőket is. A sajtó azt is közölte, Gruevszkinek nincs útlevele, mert azt még korábban elővigyázatosságból elvették tőle az ellene folyó eljárások miatt. A volt kormányfő végül elhagyta az országát és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Az ügy nagy felháborodást keltett, hiszen Gruevszki nem a többi menedékkérelmet benyújtó személlyel a határ menti tranzitzónában várja ügye elbírálását, hanem szabadon mozoghat Budapesten. Különleges bánásmódban legfeljebb akkor részesülhetne, ha kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy – idős, fogyatékkal élő személy, várandós nő, kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, kínzásáldozat, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy lenne , ám az előbb felsorolt feltételek közül egyik sem teljesül az ő esetében.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Georgi Licovszki