Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gruevszki nem kaphatott volna különleges elbánást: nem terhes nő és nem gyerek

Gruevszki nem kaphatott volna különleges elbánást: nem terhes nő és nem gyerek

Újabb kormányzati szereplő próbálta megmagyarázni, miért kaphatott a magyar hatóságoktól “biztonsági okokra” hivatkozva különleges elbánást a volt macedón kormányfő, vagyis Nikola Gruevszki miért nem menedékkérelmét benyújtó bárki mással együtt a határ menti tranzitzónában várja az ügye elbírálását, miért Budapesten, ahol szabadon mozoghat. Csakhogy

kiderült, az államtitkár érvelése Gruevszki-ügyben erősen sántít.

A Zoom.hu is írt róla, hogy Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a következőket mondta egy jobbikos felvetésre az elítélt volt macedón kormányfő, Gruevszki budapesti tartózkodásáról, aki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be. A hétfői parlamenti ülésen Orbán megerősítette, Gruevszkinek lehetősége van menedékjogot benyújtani, és arra is lehetősége van, hogy hogy beutazik és meghallgatják.

„Biztonsági okokból tettük ezt lehetővé.”

– mondta. Arról, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye, Orbán úgy vélekedett: a menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat. Az államtitkár a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdését jelölte meg. Ez így hangzik a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben. A kormány azért tartja Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be.

Csakhogy – hívta fel a figyelmet a menekülteket segítő civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság – Orbán Balázs érvelése hibás. Jelezték: a tövény Orbán által hivatkozott paragrafusát nem lehet alkalmazni tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, márpedig ez az állapot van jelenleg érvényben Magyarországon.

Ám még ha nem is így lenne, Gruevszkire akkor sem alkalmazhatnák a különleges elbíráslást lehetővé tvő szabályt, mert a törvény pontosan felsorolja, ki jogosult különleges bánásmódra:

kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy – idős, fogyatékkal élő személy, várandós nő, kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, kínzásáldozat, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy -, akiről helyzetének egyedi értékelését követően megállapítható, hogy sajátos szükségletekkel rendelkezik.

Borítókép: Nikola Gruevszki / MTI/EPA/Georgi Licovszki