Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Félelmetes pillanatok várnak ránk – mondja a férfi, aki megjósolta az 1987-es válságot

Félelmetes pillanatok várnak ránk – mondja a férfi, aki megjósolta az 1987-es válságot

Nem akar nyugvópontra jutni a Kína és az Egyesült Államok közötti, a kereskedelmi kapcsolatok körül, s apropóján kirobbant vita. Mike Pence tett arról, hogy akik eddig bíztak a gyors rendezésben és a közeledésben, azok most újraértékeljék véleményüket. Az Egyesült Államok alelnöke a hétvégén tartott Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 30. csúcstalálkozóján Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresby-ben éles kritikát fogalmazott meg az ázsiai állammal szemben. Pence hangsúlyozta, hogy Washington részéről egy szabad és nyitott ázsiai csendes-óceáni térségben érdekeltek, ám szerinte

Kína szinte rátelepszik a régióra és függőségi viszonyokat alakít ki.

Peking ugyanis súlyos hiteleket folyósít több országnak, ezzel pedig szinte magához láncolja ezeket az államokat. Pence felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a térség államai ne vegyenek fel hiteleket Kínától, mert ez csak kiszolgáltatottá teszi őket az egyik legnagyobb ázsiai gazdasági erővel szemben.

Az alelnök – nem túl meglepően – alternatív lehetőségként az Egyesült Államokat nevezte meg. Szerinte ugyanis országa jobb feltételeket kínál a térség államai számára. Mint mondta: „Mi nem fékezzük partnereinket, nem kényszerítjük őket adósságtengerbe, s nem is veszélyeztetjük függetlenségüket.” Összességében nem egyirányú utat kínálunk együttműködőinknek – folytatta.

Aligha meglepően Pence megvédte Donald Trump elnök kínai árukra kivetett 250 milliárd dolláros extravámjait, amelyek a két gazdasági nagyhatalom közötti konfliktus kiváltó okai voltak. Ráadásul hozzátette, az Egyesült Államok akár meg is duplázhatja ezt a számot, ami egyáltalán nem hangzik jól a gyors és ésszerű megoldást sürgetők számára. Mike Pence szigorú hangú beszédében odáig ment, hogy Peking tisztességtelen gyakorlatot működtet a piacára lépő vállalatokkal szemben, ami a technológia és a szellemi tulajdon átadására kényszeríti azokat.

Hangsúlyozta, amíg Kína nem változtat, addig ezt az Egyesült Államok sem teszi meg.

Ha valakinek ez nem lett volna egyértelmű, kifejtette: Washington egyáltalán nem sietteti majd a gyors megállapodást Pekinggel. Pence beszéde alapján szinte borítékolható, hogy néhány hét múlva esedékes argentínai G20-as találkozón, Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök egy lépéssel sem jut majd közelebb ahhoz, hogy ésszerű és elfogadható megállapodással rendezzék a két ország között kialakult feszült helyzetet.

Egyre borúsabb az ég

A világgazdaság egyensúlya miatt aggódó stratégák az éles véleményváltás miatt sem lehetnek nyugodtak, ám az Equlior Befektetési Zrt. hírlevelében rámutat, hogy a napokban Tudor Jones befektetési alapkezelő is sötét korszakot vetít előre, függetlenül a kínai-amerikai pengeváltásoktól. A szakember azóta vált széles körben ismertté, hogy megjósolta az 1987-es válságot. Ezúttal arról beszélt, hogy félelmetes pillanatok várnak még ránk. Ennek hátterében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egymást érő kamatemeléseit látja. Véleménye szerint a globális üzletmenetben a részvény és a kötvénypiac is egyaránt túlértékelt. Ennek „egyszerű” oka a jegybankok túlzottan laza monetáris politikája. Így ugyanis az olcsó források miatt magasra pumpálódtak az árak, aminek a Fed megindított kamatemelési trendje „vághat alá”. Ez még csak az egyik baj – folytatta a befektetési szakember. Az alacsony kamatkörnyezet ugyanis hosszú ideje arra ösztönzi a vállalatokat, hogy hiteleket vegyenek fel.

Túlzott hitelezési hajlandóság vett erőt a világon, és hatalmas hitelbuborék alakult ki az elmúlt évtizedben.

Ha most megindul a kamatemelés, akkor ennek egyre nehezedő terheivel, azaz a hirtelen meglóduló költségelemek nehézségeivel kell szembenézniük – idézi a Financial Times Tudort. Mindez a teljes vállalati hitelszektort próbára teszi, mint ahogy ennek tovagyűrűző hatásaként a globális gazdasági élet is stresszes időszakot lesz kénytelen megélni.

Borítókép: Mike Pence amerikai alelnök felszólal az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 30. csúcstalálkozóján Pápua Új-Guinea fővárosában, Moresbyben, MTI/EPA/Fazry Ismail