Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az eredeti Grimm-mesék sokkal parábbak, mint a thriller-adaptációjuk

Az eredeti Grimm-mesék sokkal parábbak, mint a thriller-adaptációjuk

A Tell Me a Story című sorozat eloszlatja az amerikai álom rózsaszín felhőit, de más érdemit nem tud felmutatni. „Pilotkritika” az első három rész alapján.

A Kevin Williamson (Vámpírnaplók, Sikoly) által készített, de Liz Friedlander által rendezett sztori első felvonását október végén mutatták be a CBS-en, és a beharangozója szerint erősen kellene merítenie a Grimm-testvérek sztorijaiból, például a Három kismalacból, valamint a Piroska és a farkasból. Az eddig látott néhány rész alapján viszont ezek egyelőre csak borzasztóan erőltetett easter eggek formájában kerültek elő, és van egy olyan sejtésem, hogy a továbbiakban sem terveznek mást a belemagyarázáson kívül.

Már az első részben túl sok karaktert futtatnak párhuzamosan, ami önmagában

nem lenne probléma, ha a rendezői székben Quentin Tartino csücsülne.

Liz Friedlander túlságosan magától értetődőnek veszi a saját szereplőit, és nincs egy jól felépített dramaturgia sem, amire hagyatkozni lehetne, emiatt pedig a katarzis érdeklődés hiányában elmarad. A thriller zsánerbesorolás is hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis a darabonként majd’ egy órás epizódok alatt nincs egyetlen pillanat sem, amikor az ember félelmet vagy bármiféle sokkot érezne.

Tell Me A Story – Official Trailer (2018)

Watch the official trailer for the new CBS All Access Original Series, Tell Me A Story, which takes the world’s most beloved fairy tales and reimagines them as a dark and twisted psychological thriller. Tell Me A Story premieres on Halloween, exclusively on CBS All Access. Subscribe to GameSpot Universe Trailers!

A sztori felütése rendkívül bátor, jelen korunk Amerikájába kalauzol el minket, ahol Donald Trump elnöksége alatt az utcai bűnözés és a gyilkosságok száma az egekbe szökik, és ez már az átlag családok mindennapjaira is kihat. A pilot rész legmélyebb gondolatait Beth (Spencer Grammer) szolgáltatja, aki jobban fél a terror hordozta veszélytől, mint amennyire barátját (James Wolk) szereti, a gyermekvállalást pedig szimplán csak felelőtlennek tartja egy ilyen veszedelmes világban. Halála után vőlegénye bosszúra készül, és ő maga kezdi el levadászni a feleségét megölő maszkos támadókat. Jelzés szintjén feltűnik a farkas, Piroska köpenye és a három kismalac is, de attól még, hogy ezen történetek jellemző elemeivel dolgozik, még nem lesz Grimm-mese.

Egyébként bőven lenne potenciál az egyes sztorik újragondolásában – nem ilyen formában –, de mégis az olcsó sablonok útvesztőjében ragad a Tell Me a Story. A rendezés tanácstalansága mellett a szövegkönyvvel végzett hanyag munka is sokszor kiütközik, elég ilyen álköltői diskurzusokra gondolni, mint:

„– Ne haragudj, a lakásom még nem valami kiforrott.
– Ahogyan én sem…”

Ha nem akarnának ennyire görcsösen ragaszkodni a Grimm-elemekhez, egy sokkal értékelhetőbb széria is készülhetett volna, ugyanis aktuálpolitikával alig egymaroknyi sorozat foglalkozik, és amelyik meg is teszi, annak is korlátozott az ideje (Kártyavár). A Black Lives Matters mozgalmat épp olyan elegánsan dobja be nekünk az első percekben, mint az amerikai közbiztonság nemlétét, de mire ráharapnánk a csalira, a horgot már el is húzzák előlünk. Pedig, ha valamikor,

most lenne igazán szükség egy olyan bátor szériára, amely nyíltan képes beszélni a végletekig polarizálódó politikai világképekről, valamint a fake news-ról és a gyűlöletbeszédről.

Forrás: IMDb

Tulajdonképpen James Wolk karaktere – akinek komplex kapcsolati háttere és tragédiája is nagy potenciált sejtet – viszi a vállán eddig a CBS sajátgyártásúját, de néha Billy Magnussen és Danielle Campbell ambivalens kapcsolata is tud élvezhető pillanatokat okozni. A trauma, az apátia és leginkább a félelem az összekötő kapocs a történetszálak között, de jól jönne, ha a forgatókönyv is besegítene ebbe néha. Maga a tény, hogy azokat a jeleneteket kell számolnom, amelyeken nem csukódik le a szemem, elég rossz ajánlólevél egy ekkora produkció esetében. Néha tényleg olyan érzésem volt, mintha csak biodíszletként lennének jelen a forgatáson, és

a mellékkarakterek a felvételek közben azon törnék a fejüket, hogy a jelenetek közti szünetben a Starbucksba vagy a Costa Cafféba menjenek.

A modern világba ágyazott klasszikus történeteket eddig is előszeretettel használta Hollywood, de most úgy tűnik, túl nagy fába vágta a fejszéjét. Egyszerűen el kellene fogadni, hogy vannak olyan klasszikusok, amelyeket felesleges kiragadni saját valóságukból, mert teljes mértékben értelmüket veszítik. A másik oldalon pedig ott lenne az alapanyag, amiből maradandót lehetne alkotni, de a profit iránti vágy felülírja a művészi önkifejezést.

A Tell Me a Story nem tud felnőni a története alapjához, de talán ez egy mementója lehet annak, hogy a friss sztorik igenis előremutatóbbak, mint az adaptációk és a rebootok.

Értékelés: 10/4
A sorozat az USA-ban a CBS-en, hazánkban az HBO GO-n látható.

Kiemelt kép forrása: IMDb