Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tetszettek volna gereblyézni! – Trump ismét osztotta az észt a kaliforniai erdőtűzről

Tetszettek volna gereblyézni! – Trump ismét osztotta az észt a kaliforniai erdőtűzről

„Gondoskodnunk kell a padlóról, az erdők padlójáról, ez nagyon fontos. Meg kell nézni más országokat, ahol máshogy csinálják ezt az egészet. Találkoztam Finnország elnökével, és azt mondta, ők az erdők nemzete és ők nagyon sok időt töltenek gereblyézéssel, takarítással. Nincs is semmi problémájuk, ami van, az nagyon kis probléma” – mondta el Trump, aki éppen Kaliforniában tartózkodik, hogy személyesen is megvizsgálja a hetek óta tartó erdőtűz pusztítását.

Bár az erdőtűzre abszolút léteik tudományos magyarázat, az amerikai elnök inkább az erdészek hanyagságára szeretné fogni a természeti katasztrófát. A mostani gereblyés magyarázat is ezt a gondolatmenetet viszi tovább.

 

Mindenki felkészült, hogy menekülni kell – megszólalt egy Kaliforniában élő magyar a pokoli tűzvészről

Mindenki felkészült, hogy menekülni kell – megszólalt egy Kaliforniában élő magyar a pokoli tűzvészről Példa nélküli tűzvész pusztít Kaliforniában, eddig legalább 44-en vesztették életüket. Az áldozatok száma várhatóan tovább fog emelkedni, sokak hollétéről nem tudnak a hatóságok. A legdurvább pusztítás az észak-kaliforniai Paradise-ban történt, ahol a tűz a Terminátor-filmekből ismerős, apokaliptikus tájat hagyott maga után.

Egy finn kutató, Pekka Kivimäki Twitter-üzenetben tette finman helyre Trumpot, szerinte ugyanis nem túl bölcs dolog összehasonlítani a két teljesen más földrajzi adottsággal rendelkező országot – ráadásul a Finnország 80 százalékát kitevő erdőségeket nem is gereblyézik össze arrafelé.

Közben Kalifornia történetének legpusztítóbb erdőtüzében már 76-ra emelkedett a halottak száma, mintegy 1200 emberről pedig nem tudnak a hatóságok, írja a BBC. A Paradise városát teljes egészében felperzselő Camp tüzet a hírek szerint lassan kordában tudják tartani a tűzoltók, ám a helyzet megoldását a jövőhéten érkező eső hozhatja meg.

(borítókép: MTI/AP/Evan Vucci)