Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hasogdzsi-ügy: az amerikai külügyminisztérium egyelőre vonakodik elismerni a szaúdi trónörökös felelőségét

Hasogdzsi-ügy: az amerikai külügyminisztérium egyelőre vonakodik elismerni a szaúdi trónörökös felelőségét

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szombaton közzétett állásfoglalása szerint nincs végső következtetés arra vonatkozóan, hogy ki áll Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött.

A külügyminisztérium ezzel a The Washington Post című amerikai lap pénteki számában megjelent értesülésre reagált, amely szerint az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös, Mohammed bin Szalmán rendelte el a gyilkosságot.

Pénteken még sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem fűzött semmit a lap cikkéhez. Szombaton a Fehér Ház tudatta, hogy Donald Trump elnök beszélt az ügyben Gina Haspellel, a CIA főnökével és Mike Pompeo külügyminiszterrel, de hogy mire jutottak, arról semmilyen részletet nem közölt az elnöki hivatal.

A külügyminisztérium szombati nyilatkozatában igyekezett tompítani a CIA véleményét, tekintve Szaúd-Arábia szoros szövetségben áll az Egyesült Államokkal.

„Azok a hírek, amelyek szerint az Egyesült Államok végkövetkeztetésre jutott a gyilkosság ügyében, pontatlanok. Számos kérdés maradt még megválaszolatlanul” – mondta Heather Nauert külügyi szóvivő. Hozzátette, hogy a minisztérium tovább vizsgálódik más országokkal együttműködve az ügyben, miközben fenntartja a stratégiailag fontos kapcsolatot Szaúd-Arábiával.

Trump szerint nagyon elhamarkodott a CIA értékelése, miszerint a legvalószínűbb, hogy a szaúdi trónörökös, Mohammed bin Szalmán adhatott parancsot a gyilkosságra. Trump ugyanakkor nem zárta ki ezt a lehetőséget azon a szombati sajtótájékoztatóján, amelyet útban Kaliforniába, repülőn tartott.

„Jelen pillanatban úgy állunk, hogy [a szaúdiak] azt mondták nekünk, [a trónörökös] nem játszott szerepet a gyilkosságban” – mondta az elnök.

Donald Trump amerikai elnök szombaton közölte, hogy jövő héten hétfőre, de legkésőbb keddre részletes jelentést kap arról, hogy kormányzata szerint ki állhat Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött.

A szaúdi ügyészség csütörtökön halálbüntetést kért öt vádlottra a Hasogdzsi meggyilkolásáról folyó rijádi büntetőperben. További tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták az ügyben a sivatagi királyság trónörökösét.

(MTI)