Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sorozat még nem ásott ennyire mélyére a fiatalok szégyenérzetének

Sorozat még nem ásott ennyire mélyére a fiatalok szégyenérzetének

A Big Mouth második évada azoknak lesz nehezen befogadható, akiknek valójában szólna. Spoileres kritika.

Az utóbbi pár évben robbanásszerűen elkezdtek termelődni a modern sorozatok, és hála égnek az animációs vonal sem maradt ki a sorból. A Netflix, valamint az HBO GO dollármilliókat képes beleölni egy-egy sorozatába, és a képernyőkre egyre több olyan zászlóshajó érkezik, amely igazolja, ez a pénz bizony jó helyre megy.

Többek között ilyen a Netflix Big Mouth-a is, ami nemcsak tabudöntögetésből vizsgázik ötösre, hanem egy fontos, generációkon átívelő problémára is keresi a megoldást. Ugyanis bárhogy nézzük, társadalmunkban nem ejtünk elég szót a szexualitásról, sőt van, hogy egyesek biológia órán találkoznak először a témával, ami rendkívül aggasztó. A Jennifer Flackett, Nick Kroll, Andrew Goldberg – aki korábban évekig dolgozott a Family Guy-os Seth MacFarlane mellett – és Mark Levin által jegyzett sztori mindezt képes humorral feloldani, ám megtekintése közben folyamatosan egyetlen kérdés foglalkoztatott:

Kinek szól ez a sorozat?

Ugyanis a 20+-os korosztály a fő nézőközönség, viszont akin valóban segíteni tudna ez a sorozat, az obszcenitása miatt nem igazán fog vele találkozni a pubertás kora végéig. A sorozat másik mókás pontja, hogy a készítők fiatalkori élményeiket szövik bele a narratívába, ezzel újra átélve legkínosabb pillanataikat.

Az első évad sikerei után borítékolható volt, hogy hamarosan egy második szezonnal is megkínálnak minket az alkotók, ám arra már én magam sem számítottam, hogy ezt ilyen formában fogják megtenni. A második évad sokkalta grandiózusabb, mint elődje,

még mélyebbre ás a fiatalkori szégyenérzet bugyraiban,

és a karakterek is fejlődnek a sorozattal együtt. A sokak által új South Parkként is emlegetett Big Mouth most nő fel igazán a hírnevéhez, ugyanis társadalmi szerepvállalásban is bővelkedik.

A szezonnyitó hangulatát máris fenekestül felfordítja egy új, fókuszba kerülő karakter, Gina, aki testi érettsége miatt az iskola legmegosztóbb diákja. A lányok irigységgel, a fiúk manifesztálódott szexuális szimbólumként tekintenek rá. Ekkor lép a képbe Nick, aki egyedüliként egyszerű emberként képes Ginára tekinteni, és világosan kiderül, hogy a lány sem vágyott erre a változásra, főleg nem az ezzel járó megaláztatásra. Annyira realistán mutatják be a nemek közti kommunikációs hibákat, hogy ezek hatására visszanéznék az általános iskolás éveimbe, mit ronthattam el. Külön kiemelendő, hogy nem csak egy nézőpontot járunk körbe, mindkét fél problémáit érzékletesen dolgozták fel.

Gina, a második évad egyik új karaktere / Forrás: IMDb

Az előző évadban megismert hormonszörnyek is sokkal árnyaltabb karakterekként bontakoznak ki, és amellett, hogy ők felelnek a pubertáskori perverz gondolatokért, próbálják is támogatni gazdájukat. A szezon másik nagy fordulópontjaként tűnik fel Shame Wizard, aki nevéből adódóan a szégyenérzetet hivatott a csúcsra járatni minden fiatal életében. Az ő jelenlétéből adódik a testképzavar, a depresszió, a társadalmi izoláció.

Tulajdonképpen ő a személyiségünk sötét nagyura.

A második szezon bátran boncolgatja a nemi hovatartozás krízisét, a drogok világát és a szexuális tájékozatlanságot is, mindezt úgy, hogy a sztori 12-13 évesekről szól. Jay karakterén keresztül ismerhetjük meg azt a fajta tanácstalanságot, amit szexuális orientációnk kialakulása hozhat el számunkra, míg Coach Steve meglett felnőtt karaktere a tájékozatlanság megtestesítője.

Nézzük reálisan: ennek a sorozatnak csakis az animációs vizuál lehet a táptalaja, ha élőszereplős megoldásként valósulna meg,

a készítők kezén már csattanna is a bilincs.

A Big Mouth nem csak a címét tekintve nevezhető nagyszájúnak, olyan topikokhoz is hozzá mer nyúlni, amikről senki, de senki nem beszél. Sőt, leginkább csak ilyen témákat feszeget. Egy egész epizódot szentelnek a védekezés fontosságának, valamint a fiatalkori drog és alkohol, valamint az abúzus kockázatainak. Nem demagóg, nem lenéző – így sokkal inkább tud hatni ez a fajta stílus a fiatalokra, mint egy szokványos felvilágosítás. Emellett sorozatosan felnőtt gondolatokat adnak a fiatalok szájába, ami néha groteszk, néha humoros pillanatokat eredményez, példaként Jessi és Nick stílszerűen nekiesnek Donald Trumpnak, és visszasírják Obamát.

Shame Lizard, szintén új karakter / Forrás: IMDb

Az évad konklúziója rendkívül gondolatébresztő. Mindenki szembesül a démonaival, és vagy egyedül vagy segítséggel, de felveszik a harcot ellenük:

  • Jay képes megbékélni biszexualitásával;
  • Nick azzal, hogy elmaradott a kortársaihoz képest;
  • Andrew csak simán felmeri vállalni a gondolatait;
  • Missy rájön, hogy a perverz gondolatok mindenkinél jelen vannak;
  • Jessi pedig azt látja be, hogy segítségre van szüksége, mert nem tudja feldolgozni a szülei zátonyra futott házasságát.

Ez az a pont, ahol értelmet nyer az egész sorozat, és hatást tud gyakorolni a nézőkre. Rá kell döbbennünk ugyanis, hogy ezek a témák korosztálytól függetlenül végigkísérik az életünket, és jobb tisztában lenni velük, mint tagadásban élni. Ám változatlanul az a meggyőződésem, hogy a Big Mouth-t nem túl előnyös társaságban nézni, még szűk baráti körben is képes marha ciki beszélgetéseket eredményezni. Bár lehet, hogy pont ez a cél.

A második évad október 5-től teljes egészében megtekinthető a Netflixen.

Értékelés: 10/8,5.