Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az EMMI nem kért a kuratóriumosdiból, és kiadott a saját palántájának egy szexuális zaklatással terhelt díjat

Az EMMI nem kért a kuratóriumosdiból, és kiadott a saját palántájának egy szexuális zaklatással terhelt díjat

Tavaly év végén robbant ki a szexuális zaklatási botrány a Gérecz Attila-díj alapítója, Kárpáti Kamil költő, valamint felesége, Lőkös Margit körül. Ehhez ajánljuk olvasóink figyelmébe az alábbi írást:

Vannak, akik a mai napig ugyanabban a terrorban és manipulációban élnek, mint gyermekkorunkban

Oravecz Péter megpróbálja elmondani az elmondhatatlant: azt, hogy Kárpáti Kamil és Lőkös Margit, a Stádium Kiadó vezetői miként hálózták be a fiatalokat, és hogyan láncolták magukhoz őket. A szexuális zaklatással vádolt házaspár egész élete e körül forgott.

A botrány hatására számos korábbi díjazott visszaadta az elismerést, így tett Oravecz Péter, Follinus Anna, Király Levente, Nagy Cili, Győrffy Ákos és Grecsó Krisztián is.

Idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma újra kiadta a díjat, amit elsökötetes költőknek szoktak adni. 2018-ban Dezső Kata, az Orbán János Dénes által vezetett Előretolt Helyőrség elnevezésű, állami pénzből finanszírozott íróakadémiának a növendéke kapta az elismerést. Mindez pedig két ok miatt érdekes:

  • egyrészt meghívták ugyan a díjat odaítélő kuratóriumba azt a két civil irodalmi szervezetet, a József Attila Kört és a Fiatal Írók Szövetségét, amelyeknek tagjai potenciálisan esélyesek lehetnének a díjra, azonban a döntési folyamatból már se szó, se beszéd, kihagyták őket, vagyis az érdekeltek is csak arról szereztek tudomást, hogy jé, kiderült, ki kapja a díjat;
  • másrészt Áfra János, a díjat odaítélő kuratórium korábbi tagja – aki szintén csak úgy értesült a díjról, hogy a díjazott nevét egy hírben látta meg –, az ügyről szóló Facebook-posztjában azt írja, az állami szerv és az íróakadémia biztosra akart menni, ezért hagyta ki a döntési folyamatból a felkért kurátorokat.

Kiemelt kép: Orbán János Dénes író, költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője / Fotó: Mónus Márton/MTI