Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orvosszakértő vizsgálja meg a csengeri örökösnő elmeállapotát

Orvosszakértő vizsgálja meg a csengeri örökösnő elmeállapotát

Igazságügyi orvosszakértő vizsgálja meg az előzetes letartóztatsában lévő, rendkívül lesoványodott csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gáborné egészségi állapotát – tudta meg a Zoom.hu az asszony ügyvédjétől. Helmeczy László elmondta azt is, hogy a jövő hétre tervezett vizsgálat során a

a fizikai mellett a csengeri örökösnő lelki állapotát is felmérik, vagyis elmeorvosi vizsgálatára is sor kerül.

Az igazságügyi szakértői vizsgálatot az asszony elleni nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda előterjesztésére rendelték el – közölte az ügyvéd. Hozzátette, a több mint két hónapja előzetesben lévő, és ezalatt a börtönkórházat többször is megjárt asszony “nagyon sovány, legfeljebb 40-50 kiló”.

Új vallomást nem tett

Sz. Gáborné újabb vallomást az utóbbi hetekben nem tett, így legutóbbi vallomása az, a még szeptember második felében papírra vetett többoldalas írásos nyilatkozat, amelyről a Zoom.hu adott hírt. Ez a második vallomása volt, mivel a csalással gyanúsított nő előzőleg már tett egy vallomást, nem sokkal azután, hogy Magyarországra hozták Svájcból, ahol előtte bújkált, de nemzetközi körözés alapján elfogták.

Sz. Gáborné Forrás: Csenger város honlapja

A csengeri asszonyt a nyomozók azzal gyanúsítják, hogy közel félszáz embert csapott be és tőlük jelentős összegeket – volt, akitől tíz év alatt, több tételben százmilliót – kért kölcsön arra hivatkozva, hogy csak rövid időre van szüksége rá, mert hamarosan hozzáférhet az apja után neki járó ezermilliárd forintos, külföldön fellelhető örökséghez.

Sz. Gáborné legutóbbi vallomásában sem tagadta, hogy kölcsönkért kisebb-nagyobb összegeket,

de állítása szerint abból csak a hagyatéki eljárás költségeit akarta fedezni, és mindent vissza akart adni, ha hozzájut a pénzéhez. Az akkori vallomás még érdekesebb része, hogy abban szóba kerül Kósa Lajos fideszes politikus, volt debreceni polgármester, akit – Kósa állítása szerint – a nő szintén megvezetett.

Kósával ment Svájcba?

Kósáról a csengeri asszony legutóbbi vallomásában azt állította, hogy kiutazott vele Svájcba is intézni a hagyatékot. Éppen ezért Sz. Gáborné is kérte – amit korábban ügyvédje is indítványozott -, hogy tanúként hallgassák meg a politikust. Az ügyvéd szerint neki is lenne néhány kérdése hozzá, például az: ha szerinte nem volt hagyaték, akkor miért kötött az asszonnyal különböző megállapodásokat, szerződéseket?

Kósa Lajos

Ezekről az iratokról még a parlamenti választás előtt írt az azóta megszűnt Magyar Nemzet. Az iratok szerint a csengeri asszony – egy ismert svájci cég részvényeseként feltüntetve magát – felhatalmazta Kósát, hogy részt vehessenek a külföldi cég részvényesi találkozóján, ott őt mint megbízót képviselve. Egy másik dokumentum több mint nyolcszázmillió forint ajándékozásáról szólt, méghozzá Kósa Lajos édesanyja részére.

Minden üzleti vállalkozása bedőlt

Az alig 50 kilóra fogyott Sz. Gábornét ügyvédje szerint nagyon megviselik a történtek, ráadásul alighanem a vagyonának zárolását is elrendelik. Kérdés persze, hogy milyen, a nevén lévő vagyonelemeket tudnak majd zárolni – hazai üzleti vállalkozásai legalábbis mind bedőltek, míg Svájcban kiadatási őrizetben volt.

A csengeri italmérést üzemeltető Maláj Gabi Bt.-t éppen felszámolják, a Kósa feleségének áron alul egy vállalkozást eladó Fiák Istvánnal közös kft.-t pedig már törölték is.

Sz. Gáborné a repülőtéren, miután szeptember elején Svájcból MAgyarországra hozták a hatóságok Forrás: police.hu

A második cégben, az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ben különösen Sz. Gáborné tulajdonostársai érdekesek. Az egyik, 2012-2015 közötti kisebbségi tulajdonos – nem mellesleg ez idő alatt ügyvezető is – Czakó Mihály. Őt – Kósához hasonlóan – Sz. Gáborné közjegyzői okiratban hatalmazta fel, hogy őt mint megbízót képviselje az állítása szerint érdekeltségébe tartozó svájci cégnél.

A magyar kft.-ben résztulajdonos és ügyvezető volt 2014-től Orendi Mihály is. Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Debreceni Sportcentrum volt igazgatója és elnökségi tag a Kósa által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségben is (együtt szurkoltak a téli olimpián). Érdekesség, hogy a kft. telephelye megegyezett a debreceni sportuszoda címével.

Kósa Lajos, Orbán Viktor és Orendi Mihály Forrás: Kósa Lajos Facebook oldala

A legérdekesebb kisebbségi tulajdonosz az Sz. Gábornéval közös magyar vállalkozásban azonban a beszédes nevű Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft. volt. A 2015-ös alapítása óta egyetlen forint bevételt nem hozó, évi néhány tízezer forint veszteséget termelő résztulajdonos kft. mögött ugyanis Fiák István áll, aki már közvetlenül is több szálon kötődik Kósa Lajoshoz. Sz. Gáborné cégeiről itt írtunk bővebben:

Minden üzleti vállalkozása bedőlt a csengeri örökösnőnek

A csengeri italmérést üzemeltető Maláj Gabi Bt.-t éppen felszámolják, a Kósa Lajos feleségének áron alul egy vállalkozást eladó Fiák Istvánnal közös céget pedig már törölték is. Már megszűnt, vagy annak határán van a csengeri milliárdos örökösnőként ismertté vált Sz.

Borítókép: Sz. Gáborné hazahozatala 2018. szeptemberében / Forrás: Police.hu