Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megdöbbentő őszinteséggel üzen Michelle Obama

Megdöbbentő őszinteséggel üzen Michelle Obama

Michelle Obama „Így lettem” (Becoming) című memoárja – amelyről jó pár hete az egész világ beszél – kedden jelent meg, és máris az Amazon eladási listájának első helyén nyitott. Az egykori first lady írása nem egy szokványos olvasmány, főként nem egy elnökfeleségtől: Obama meglepő nyíltsággal beszél házasságáról, vetéléséről és arról, milyen volt az Egyesült Államok első fekete first lady-jének lenni. Annak ellenére, hogy az elnökfeleség státusz nem éppen mondható egy modern, feminista életútnak (bár a first lady építhet számára tetszőleges karriert, fő feladata mégiscsak az, hogy a férjét támogassa), Obamáról bátran kijelenthető: többet tett a nőkért, mint bármelyik elődje – vagy akár utódja, Melania Trump.

A Becoming című emlékirat kötetei egy washingtoni könyvesboltban. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Egy közülünk

A könyvből számos részlet már a megjelenés előtt felkerült a világhálóra, ezekből világosan látszik, hogy a szerző egy üdítően közvetlen és melegszívű személy, még akkor is, ha éppenséggel nyolc éven át a Fehér Ház keleti szárnyában élt. De, ami a legfontosabb: kiderült, hogy

ugyanolyan problémái vannak mint bárki másnak.

Ezeket pedig most megosztja a világgal, hogy párbeszédet indítson olyan témákról, amelyek világunkban a mai napig gyakran tabunak számítanak. Például, hogy miként szembesült a rasszizmussal, vagy hogy – több más nőhöz hasonlóan – menyire megviselte a vetélés. Obama naplót vezetett mindennapjairól, így megdöbbentő részletességgel számol be az emlékeiről.

„Úgy éreztem, kudarcot vallottam, mert nem tudtam, milyen gyakoriak is valójában a vetélések, erről az emberek nem beszélnek. Magunkra maradunk a fájdalmunkkal, és azt hisszük, valami összetört bennünk. Éppen ezért nagyon fontos beszélni a fiatal édesanyákkal arról, hogy a vetélés igenis bárkivel megtörténhet” – mondta a könyvnek ezen fejezetében. Amikor 34 éves lett, rájött, hogy „ketyeg a biológiai órám, és kevesebb petesejtem termelődik”, ezért a mesterséges megtermékenyítés mellett döntött. Mindkét lánya – a ma 17 éves Sasha és a 20 éves Malia – így fogant.

Barack Obama és felesége, Michelle Obama a Fehér Házban . Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A párterápia segített

Azt is bátran vállalta, hogy a házassága Barack Obamával nem mindig volt tökéletes, több válságot is megéltek, a legelsőt akkor, amikor férje az állami törvényhozásban kezdett el dolgozni. Végül – bár kezdetben a volt elnök nem hajlott rá – a párterápia mellett döntöttek, ami láthatóan sikerrel járt, hiszen Obamáék ma már Amerika egyik legfőbb álompárjának számítanak. A volt first lady szerint az, hogy egy házasságban vannak problémák, még nem jelenti azt, hogy nem stimmel valami az adott párral – segítséget kérni pedig nem szégyen.

„ Otthon jöttek ki igazán a frusztrációink – írja –,

Barack és én a végletekig szerettük egymást, de mintha lett volna egy gubanc a kapcsolatunkban, amit sehogyan sem tudtunk egyedül kibogozni.”

A volt first lady szerint a legtöbb nézeteltérésük abból adódott, hogy úgy érezte, sokszor egyedül hagyják, és míg férjének elnöki teendői ellenére volt ideje például sportolni, neki a két gyermek mellett szinte semmi másra nem maradt energiája. 38 éves korára mindennél jobban próbálta védeni a házasságát, miután bátyja elvált a feleségétől, és visszaköltözött a gyermekkori házukba. Ebben az időszakban – a testvéréén kívül – több barátja kapcsolatát is látta széthullani, mert, mint írja, „apró problémákat nem beszéltek meg, kommunikációs szakadékok voltak a felek között, és ezek egy idő után helyrehozhatatlan károkat okoztak.”

Néma a telefonvonal

Michelle Obama kendőzetlen őszintességgel mondja el véleményét a jelenlegi elnökről és a first ladyről. Kiemelte, máig nem érti,

hogyan szavazhattak az emberek a nőgyűlölő Donald Trumpra,

egy olyan női jelölt ellenében, aki megfelelően képzett volt a posztra. Éppen ezért Trump beiktatási ceremóniáján már meg sem próbált mosolyogni.

Donald Trump és felesége, Melania Londonban. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Minden ellenérzése dacára az ünnepségen biztosította Melaniát, bármikor felhívhatja, ha úgy érzi, tanácsra van szükség, készségesen segít, ha tud, a telefonja azonban azóta sem csörrent meg. (Laura Bush annak idején szintén felajánlotta Obamának, hogy ne habozzon, ha valamikor is bizonytalanságot érez, bátran hívja – ő élt a lehetőséggel). Melania Trump sajtósa szerint ennek egészen egyszerű oka van: „Mrs. Trump egy erős és független nő, aki a saját útját járja first ladyként. Ha mégis szüksége lenne tanácsra valamilyen ügyben, azt a Fehér Ház szakmai csapatától fogja kérni”.

A népszerűsítő turné

A sajtókörutat a könyv stílusához hasonló szókimondó hangulat jellemezte. Ennek egyik állomásán, bár nevet nem említett, Michelle Obama nevetve azt mondta: a mostani helyzetet látva gyakorlatilag már bárkit jelölhetnek elnöki posztra. Sosem tagadta,

nem tudja megbocsátani Trumpnak, hogy meggyanúsította a férjét azzal, nem az Egyesült Államokban született,

csalással vádolta, és ezzel veszélybe sodorta családját.

Trump szerint viszont Michelle csupán azért talál ki és ír botrányos dolgokat a könyvébe, hogy az emberek megvegyék azt. Hozzátette, ő meg azt nem tudja megbocsátani Barack Obamának, hogy nem fordított kellő mennyiségű összeget az amerikai katonaságra és „egyéb dolgokat sem, amiket majd a jövőben kifejt”.

A turné első állomása a tévés legenda Oprah Winfrey-vel való nyilvános beszélgetés volt.

Az Így lettem nem az első politikai sikerkönyv az elmúlt évekből, Michael Wolff „Tűz és düh”, valamint Bob Woodward „Félelem: Trump a Fehér Házban” című kötetei is szép példányszámokat produkáltak.

Különösen érdekes, hogy a könyv borítóját látva az emberek máris találgatásokba kezdtek: mivel az ex-first lady válla kivillan a fehér felsőrész alól, ezzel egyértelművé tette, hogy nem indul az elnöki posztért. Michelle Obamának hatalmas rajongótábora van, akik szerint hasonló elnök válhatna belőle, mint a férjéből, ám ő többször hangsúlyozta, nincsenek ilyen ambíciói.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Michael Reynolds