Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magányos nők társadalmává válhat Spanyolország

Magányos nők társadalmává válhat Spanyolország

A ’60-as évektől kezdve a japánok számíthatnak a leghosszabb életre a világon, ám nagyon úgy fest, hogy hamarosan egy európai ország fogja őket letaszítani a trónról. Spanyolországban az előrejelzések szerint 2040-re 85,8 év lesz a várható élettartam – Japánban ugyanez a szám 85,7 év –, ez pedig azt jelenti, hogy az ibériai országban fognak a legtovább élni az emberek. Az örömteli hír azonban egyúttal komoly kihívások elé is állítja a lakosságot: az időseket az elmagányosodás fenyegeti, a spanyol társadalom pedig elöregedőben van, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát veszélyezteti.

Spanyolország már jó ideje az élbolyban van a várható élettartam szerinti listán, az első helyen jelenleg Japán szerepel. Ez azonban hamarosan megváltozhat, és a spanyolok élhetnek a legtovább a világon. A hosszú élet titka ugyanakkor nem tartogat különösebb meglepetéseket, a spanyolok egy már ismert receptet követnek, aminek eredménye szép lassan látszani kezdett az emberek egészségén és életkorán.

A spanyol recept

A spanyolok élethosszának növekedése mögött olyan tényezőket találunk, amiket mi, magyarok is gyakran hallunk – csak nem igazán tartunk be. Ilyen például az

  • egészséges táplálkozás,
  • az alkohol és a dohányzás mellőzése,
  • a rendszeres testmozgás,
  • az aktív családi/társasági élet
  • és a magas színvonalú egészségügyi rendszer.

Kezdjük az egészséges táplálkozással, ami talán a legfontosabb mind közül. Spanyolországban eleve könnyű dolga van az embernek, amennyiben friss árucikkeket szeretne vásárolni, hiszen az országban rengeteg piac található, ahol megfizethető áron lehet kiváló minőségű zöldséget, gyümölcsöt, halat és más hústerméket vásárolni – szemben például az Egyesült Államok úgynevezett „élelmiszer sivatagjaival”, ahol bizonyos területeken szinte egyáltalán nem elérhetőek a friss élelmiszerek.

A spanyolok szívesen fogyasztják is a friss élelmiszereket, a helyi gasztronómiában kiemelt szerepe van a zöldségeknek és a gyümölcsöknek.

Egy piac Spanyolországban

Az életkor kitolódásában nagy szerepe van a dohányzás fokozatos visszaszorulásának is, idén mérték az elmúlt 30 év legalacsonyabb értékét; de a spanyolok alkoholfogyasztás szempontjából is mértékletesebbek a kontinens más országaihoz képest. Nem elhanyagolható szempont, hogy a spanyolok a sportosabb népek közé tartoznak – még úgy is, hogy az utóbbi évtizedben arrafelé is egyre nagyobb problémát jelent az elhízás. Márpedig a testmozgás kétségkívül segít az egészség időskori megőrzésében.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a spanyolok – hasonlóan más mediterrán országhoz – kifejezetten aktív társasági életet élnek. Ez pedig a demográfusok szerint ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy az emberek boldogabbak legyenek és tovább éljenek.

Forrás: Eurostat

Végül fontos kiemelni, hogy a spanyol egészségügyi rendszer a legjobbak között van Európában; kifejezetten stabil és kiszámítható életpályának számít, ha valaki nővérnek vagy idősgondozónak megy.

Persze még sok mindent fel lehetne sorolni, kezdve az országban tapasztalható alacsony légszennyezettségtől a városok élhetőségéig – összességében azonban nem változtat azon a tényen, hogy hamarosan a spanyolok számíthatnak a leghosszabb életre az egész világon.

Sokan elmagányosodhatnak

A hosszú életnek azonban megvan az árnyoldala is: egyéni szinten egyre többen maradnak egyedül öregkorukra; társadalmi szinten pedig Spanyolországban nagyon kevés gyerek születik, így a társadalom erőteljesen elöregedőfélben van.

Az elmagányosodás két okra vezethető vissza, egyrészt, ahogyan a világ többi országában is, a nők várható élettartama itt is meghaladja a férfiakét – előbbiek 88, utóbbiak 83 évre számíthatnak átlagosan 2040-re. Másrészt, a sok özvegy mellett egyre több olyan nő van, aki hajadon maradt vagy válás miatt van egyedül.

Számítások szerint tíz egyedül lakott otthonból már most is négyben él 65 év feletti személy. Ezen lakások döntő többségének postaládáján egy női nevet találunk.

Az egyedül élő nők száma további 25 százalékkal fog növekedni a következő másfél évtizedben, így ők meghatározó társadalmi csoporttá fognak válni az országban.

Az El Pais nevű spanyol lap a Madrid egyik elővárosában élő Carmen Velasco példáján keresztül mutatta be az egyedülálló, nyugdíjaskorú nők életét. Bár azt gondolnánk, hogy az elmagányosodást lelki értelemben nehéz feldolgozni, a 68 éves Velasco alapvetően nem erre panaszkodik, hiszen szomszédaival, barátaival és ismerőseivel napi szinten találkozik – az idős nő emellett pilates és történelem órára jár, franciául tanul és utazni is nagyon szeret. Sőt, Velascónak az egyedül éléssel sincsen különösebb problémája, saját bevallása szerint az idős férfiak egyébként is csak egy pótanyára vágynak.

A problémát sokkal inkább a lakás és a lakókörnyezet jelenti.

Az olyan emeletes házak, amelyben Velasco is lakik, nem feltétlenül felelnek meg egy idős ember számára: a ’60-as években épített környéken kevés házban található lift, emiatt pedig nehéz például egy bevásárlást követően egyedül felcipelni a csomagokat.

Erre a problémára már mások is felfigyeltek, és mivel Spanyolországban az egyedülálló nyugdíjasok száma a következő években csak növekedni fog, már tanulmányok is foglalkoznak az idősek számára megfelelő élettér kialakításával. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent automatizálni és komfortossá kell tenni egy lakásban.

Blanca Lleó építész szerint az időseknek fontos a rutin és a testmozgás, ezt pedig a lépcsőzés vagy akár az ablakok kinyitása is segítheti. Lényeges viszont, hogy amikor egy ember állapota elkezd romlani, a lakás könnyen átalakítható legyen a megváltozott igényekhez. Emellett szükség lenne kisebb méretű ingatlanok építésére is, mivel sok egyedülálló nyugdíjas egyszerűen túl nagy lakásban él, aminek oka, hogy ezekben egykor 3-5 fős családok laktak – a nagyobb ingatlanokat pedig drágább fenntartani, amit megterhelő lehet anyagilag egy egyedül élő nyugdíjasnak.

Lleó szerint a jövőben arra is figyelni kell, hogy a spanyol városok minden korcsoport számára kényelmesek és használhatóak legyenek – egyrészt, mert itt a különböző generációk kapcsolatba kerülhetnek egymással, másrészt a 21. századi városokban különösen értékesnek számít a szabad tér, így ez a szempont a fenntarthatóság szempontjából sem utolsó.

Borítókép: MTI/EPA/Rafa Alcaide