Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fordulat: újratárgyalják a Prisztás-gyilkosságot

Fordulat: újratárgyalják a Prisztás-gyilkosságot

Elrendelte a Fővárosi Ítélőtábla a perújítást az ügyben – hangzott el az RTL Klub Fókusz című műsorában. A gyilkosság 22 évvel ezelőtt történt, de még mindig homály lengi körül, ki követte el valójában. Felbujtóként Portik Tamást, az olajmaffia egyik kulcsszereplőjét, elkövetőként H. Istvánt ítélte el a bíróság. Mindketten 15-15 évet kaptak.

“Gyakorlatilag most megállapította azt a Fővárosi Ítélőtábla, hogy lehetséges, nem az ügyfelem, hanem Jozef Rohac követte el a bűncselekményt. Márpedig, ha lehetséges, akkor ne tartsák bent tovább” – nyilatkozta a Fókusznak Patócs Ilona, H. István ügyvédje.

Prisztás Józsefet 1996. november 1-jén gyilkolták meg. A milliárdos vállalkozót fényes nappal az óbudai Ladik utcában ölték meg, amikor luxusterepjárójába akart beszállni. Hiába vallotta unokatestvére, hogy nem a már 7 éve börtönben ülő H. István a gyilkos. A bíróság nem hitt nekik. Ahogy Rohacot sem akarták sokáig meghallgatni, aki még a börtönből is kiüzent.

Budapest,1996. november 1.
Budapesten, a III. kerületi Ladik u. 5. előtt november 1-én 11 órakor egy eddig ismeretlen személy lelőtte Prisztás Józsefet, az éjszakai életben ismert személyt.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

“Rohac úrnak régóta azaz álláspontja, és valószínűleg ebben igaza van, hogy nagyon sokszor mellényúltak a ‘90-es évek ügyeit illetően. És ez lehetett az egyik. Talán ez a felháborodás volt az, ami őt arra vezette, hogy végül is saját magát is terhelje ennek a bűncselekménynek az elkövetésével” – mondta Szikinger István, Portik Tamás jogi képviselője.

Jozef Rohac vallomásában azt állította, hogy ő a gyilkos, valamint hogy Jozef Hamala bújtotta fel Prisztás megölésére. Hamalát pedig egy dunaszerdahelyi csoport bízta meg, akik kapcsolatban voltak az ukrán maffiával. Az is elhangzik a vallomásban, hogy Hamala megfenyegette Rohácot, ha beszél, baj lesz. Hamala holttestét Szlovákiában találták meg. Valaki kivégezte.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az ügy ezzel visszakerül első fokra. Új tárgyalásokat fognak kitűzni. A tanúkat újból meg fogják hallgatni és szembesíteni fogják őket.

“Nagyon örültünk, az ügyfelem a börtönből hívott. Ma reggel kapta meg ő is. Boldog, és nagyon boldog vagyok én is. Az egyik szemünk azért sír, mert abban reménykedtünk, hogy a perújítás elrendelésével egy időben döntenek a szabadlábra helyezésének ügyében is” – tette hozzá Patócs.

Még hónapokba telhet, mire a bíróság elrendeli H. István szabadlábra helyezését. Ha bebizonyosodik az ártatlansága.

(Fókusz)

Borítókép: MTI/Bruzák Noémi