Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Brüsszelben is tüntettek a CEU-ért – Fotók

Brüsszelben is tüntettek a CEU-ért – Fotók

Csütörtök este ötven-hatvan aktivista gyűlt össze Brüsszelben az Európai Bizottság közelében, hogy felhívják a figyelmet a Közép-Európai Egyetemet, a CEU-t ellehetetlenítő törvényre, valamint a tudományos szabadság fontosságára. A tüntetést a Momentum Mozgalom szervezte, Brüsszelben két és fél éve vannak jelen tizenöt taggal és fő céljuk, hogy összetartsák a magyar közösséget, valamint, hogy kiálljanak egyes ügyekért.

A tüntetésen beszédet mondott a Momentum belgiumi közösség elnöke, a Momentum egy hazai tagja, valamint egy CEU-n végzett litván hallgató is. A beszédeknek csak egy része volt hallható a rossz hangosítás miatt, de ez nem igazán zavarta a jelenlévőket. Mindhárom felszólaló kiemelte, hogy a magyar kormány akadályozza a kritikus gondolkodást, a tudományos szabadságot, az oktatási intézmények autonómiáját, ezzel megszegve az európai alapértékeket. A Momentum Belgiumi elnöke röviden ismertette a Fidesz elmúlt nyolc évnyi politikáját és kiemelte, hogy a CEU – ügye európai szinten is rendkívül fontos és az EU-nak több figyelmet kéne szentelnie az aggasztó folyamatokra, melyek nem csak Magyarországon, hanem Lengyelországban és Olaszországban is jól láthatóak.

Fotó: Reizinger Zsófia

A CEU volt tanulója ismertette a „Lex CEU”-t majd a jelenlévőktől kérdezte, hogy mik az elvárásaik, az aktivisták az alapvető emberi jogokat, jogállamsiágot, valamint a szabad oktatást követelték. Arra a kérdésre, hogy mikor akarják mindezt, egyöntetűen kiabálták, hogy most.

A mai napon Párizsban, Londonban, Münchenben, Berlinben és Hágában, valamint Budapesten is a CEU-ért tüntetnek. A Momentum brüsszeli képviseletének tagja, Gáthy Gergely úgy nyilatkozott, hogy céljuk nem csak a hazai magyarság elérése és mozgósítása, hanem mint pro-európai párt, fontosnak tartják a külföldi magyarok bevonását is a közéletbe és nem csak a hazai lehetőségeket szeretnék kiaknázni.

Fotó: Reizinger Zsófia

Borítókép forrása: : Reizinger Zsófia