Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Babis kijelentette, hogy bírálói követelése ellenére soha nem mond le

Babis kijelentette, hogy bírálói követelése ellenére soha nem mond le

Andrej Babis cseh miniszterelnök fogadkozott a Facebook-profiljára pénteken kitett posztjában, hogy bírálói követelése ellenére soha nem fog lemondani önként, csak leváltani tudják.

Babis ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt a Gólyafészek szabadidőközponttal kapcsolatban. A parlament alsóháza januárban megvonta Babis képviselői mentességét, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásához. De az ellenzéki pártok követelik lemondását, hogy ne tudja befolyásolni a nyomozást. A képviselőház összehívását kezdeményezték az ügy miatt, és az ülést a házelnök döntése szerint jövő pénteken megtartják. Ezen bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a kormány ellen. A Reuters hírügynökség úgy tudja: a kormánykoalíciós partner Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) egyes képviselői hajlanak arra, hogy a párt lépjen ki a koalícióból.

Milos Zeman államfő ezekre reagálva közölte egy csütörtök esti tévényilatkozatában: ha a képviselőház megvonná a bizalmat a kormánytól, ő újra Babist mint a legutóbbi választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással. A szenátus határozatot fogadott el csütörtökön arról, hogy a kormányfőnek az ügy tisztázásáig távoznia kell a kormányból. Babis lemondását és távozását követelte a politikai életből több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több vidéki nagyváros központjában.

Babis már korábban is kijelentette, hogy nem mond le, és elutasítja az ellene felhozott vádakat. Szervezett politikai kampányról beszél, amelynek szerinte csupán az a célja, hogy eltávolítsák a közéletből. A kormányfő pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: az egész ügy olyan, mint egy puccs vagy egy titkosszolgálati akció. Bírálta, hogy a sajtó kormányválságról beszél, miközben a kormány rendben megtartja üléseit.

Borítókép forrása: MTI / Koszticsák Szilárd