Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Záporoznak a feljelentések a VIP-menekült volt macedón kormányfő ügyében

Záporoznak a feljelentések a VIP-menekült volt macedón kormányfő ügyében

Embercsempészés és hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést az ügyészségen a be- és feljelentéseiről közismert Tényi István a volt macedón kormányfő politikai menedékkérelme. A hazájában korrupciós ügyben két év börtönre ítélt, majd a büntetés letöltése elől – útlevél hiányában, vitatott körülmények között – Magyarországra szökött Nikola Gruevszki ügyében Hadházy Ákos független képviselő is feljelentést tett illegális határátlépés segítése miatt.

A helyzet jelenleg az, hogy a kormány és a külügyminiszter hallgat a részletekről, és annyi biztos, hogy Gruevszki politikai menedékjogot kért Magyarországon, ráadásul mindent VIP-eljárás keretében tehette meg. A kormány elismerte, hogy a menekültek – illetve jogilag ő inkább illegális határátlépőnek számít – között különbséget tesz azzal, hogy tekintettel korábbi tisztségére,

a volt macedón kormányfőnek engedték, hogy menedékkérelme elbíráslásig ne a röszkei tranzitzónában kelljen tartózkodnia, hanem Budapestre utazhasson, ahol a hírek szerint luxusszállodában szállt meg.

Mint arról a Zoom.hu is írt, az egész ügy kínos helyzetbe hozza személyesen Orbán Viktort és a kormányt is. Minderről itt írtunk bővebben:

Kínos helyzetbe hozta Orbán Viktort a volt macedón kormányfő menedékkérelme

Kellemetlen választás elé állíthatja a magyar kormányt a volt macedón kormányfő politikai menedékkérelme, bár a homályos részletek miatt kérdéses, egyáltalán váratlanul érte-e a fejlemény Orbán Viktort. A diplomáciai bombát maga Nikola Gruevszki robbantotta, amikor kedden saját Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Borítókép: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor / Fotó: MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski