Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szijjártó Péteren keresték a macedónok a szökött miniszterelnöküket

Szijjártó Péteren keresték a macedónok a szökött miniszterelnöküket

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel csütörtök reggel – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t

A közlemény szerint a beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el.

A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy “Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során” – közölte a KKM.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Kiadatást fogják kérni

Eközben Macedónia a börtönbüntetése elől Magyarországra menekült exkormányfő kiadatását fogja kérvényezni Budapesttől – írta az Index a macedón 1TV forrásai alapján. A csatornának nyilatkozó Zoran Zaev miniszterelnök közölte, reméli, hogy a magyar fél a Nikola Gruevszki ellen kiadott nemzetközi körözésnek megfelelően fog lépni

„Bízunk benne, hogy Magyarország nem véd bűnözőket, akik ártottak Macedóniának” – mondta a macedón kormányfő politikai ellenfeléről.

MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev