Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán is megszólalt a VIP-menekült Gruevszki ügyében

Orbán is megszólalt a VIP-menekült Gruevszki ügyében

Pillanatig sem jött zavarba Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a 24.hu újságírója a Gruevszki-ügy miatt arról kérdezte: miként lehetséges, hogy szabadon mozog egy vélhetőpen illegális bevándorló, “egy macedón bűnöző” Magyarországon, miközben a tranzitzónában lenne a helye? A kormányfő azonnal rávágta:

“Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.”

Orbán: “Kérdezzék a jogászokat!” – válasz arra, miért mozoghat szabadon egy bűnöző | 24.hu

Megkérdeztük Orbán Viktort, hogy miért nem egy tranzitzónába van bezárva Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, aki a gyanú szerint illegálisan érkezhetett az országba.

Az Orbánnak feltett kérdésben szereplő volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki ügye több szempontból is érdekes, nem véletlen, hogy a szokásos Kormányinfón is több ezzel kapcsolatos kérdést kapott Gulyás Gergely miniszter – igaz, ő sem jött zavarba, és bár sok részletet nem árult el, a kormányfőnél azért többet.

Orbán Viktor fogadja Nikola Gruevszkit a Parlamentben 2016. november 18-án MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A hazájában korrupciós ügyben két év börtönre ítélt, majd a büntetés letöltése elől – útlevél hiányában, vitatott körülmények között – Magyarországra szökött Nikola Gruevszki ügyéről eddig ezt lehet tudni:

  • Gruevszki egy magyar nagykövetségen (nem Macedóniában) tett szándéknyilatkozatot menedékjogi kérelem benyújtására
  • nem útlevéllel érkezett Magyarországra, de “talán személyivel is át lehet jönni” Gulyás vélelme szerint
  • “biztonsági okokból” engedélyezték neki, hogy ne egy tranzitzónában hallgassák meg, hanem Budapesten – személyes fenyegetettségre utalt
  • a többi, menedékkérelemért folyamodóval szemben nem kormánydöntés alapján kapott különleges elbánást
  • “tömegesen nem, de egyes esetekben” kiemelt biztonsági kockázatra hivatkozva lehet ilyen “egyedi eljárás”
  • a magyar államnak, vagy hatóságának “semmi köze nem volt ahhoz”, hogy Gruevszki elhagyta a hazáját, hogy miként jutott Budapestre, az pedig titok

A Zoom.hu is írt róla, hogy embercsempészés és hivatali visszaélés, továbbá illegális határátlépés segítése miatt is vizsgálódnia kell a hatóságoknak a börtönbüntetése elől Magyarországra szökött és itt VIP-emenedékjogi eljárást kapó Nikola Gruevszki ügyében. Erről itt írtunk bővebben:

Záporoznak a feljelentések a VIP-menekült volt macedón kormányfő ügyében

Embercsempészés és hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést az ügyészségen a be- és feljelentéseiről közismert Tényi István a volt macedón kormányfő politikai menedékkérelme.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi elfogatóparanccsal körözött volt macedón kormányfőt kiadja-e a magyar állam Macedóniának, a miniszter azt felelte, hogy eddig ilyen megkeresés, kiadatási kérelem nem érkezett Magyarországra, de ha érkezik ilyen, akkor “a jogszabnályok szerint járunk majd el.” A fentieket Gulyás minden, a részleteket illető, különböző médiumok kérdésére megismételte, többet nem árult el, mondván:

“semmilyen menekültügyi eljárás részletei nem nyilvánosak”.

A volt macedón kormányfő nem számít feltétlenül illegális bevándorlónak, mert Gulyás Gergely szerint a magyar állam segítsége nélkül is beléphetett legálisan Magyarországra, erre van jogi lehetőség.

A röszkei tranzitzóna, de a volt macedón kormányfőnek nem kell itt várakoznia Fotó: Veres Viktor

Biztonsági protokoll alapján a magyar hatóságok valamiféle védelemben részesítik a volt macedón kormányfőt – hangzott el, és a miniszter szavaiból az is kiderült, hogy az is biztosított, hogy Nikola Gruevszki egyelőre ne tudja elhagyni Magyarországot. Elhangzott: Macedónia és Magyarország között van kiadatási egyezmény, ennek átfutása néhány hónap lehet, ha a kiadatásra sor kerül.

Borítókép: Orbán Viktor / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs