Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lemondott a brexit-ügyi miniszter

Lemondott a brexit-ügyi miniszter

Lemondott tisztségéről csütörtökön Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszter, azzal az indokkal, hogy nem tudja “jó lelkiismerettel” támogatni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodás-tervezetet.

 

A miniszter – érthető okokból – nehéz döntésről ír a bejelentésről szóló Facebook-bejegyzésben, hozzátette nem haraggal teszi, ám nem ért egyet a brexit-megállapodás kialkudott feltételeivel.

A brit kormány szerda este hagyta jóvá a kilépési megállapodást, amit ma látható megkönnyebbüléssel fogadtak az európai politikusok. A brexit megállapodás elfogadását Theresa May brit miniszterelnök jelentette be a kormányülés után. May akkor elmondta, hogy kabinet “hosszú, részletes, szenvedélyes vita” után arra a kollektív döntésre jutott, hogy Nagy-Britannia fogadja el a dokumentumtervezetet és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai nyilatkozatot.

Dominic Raab lemondása szerint kollektív döntés nem volt egységes. Dominc Raab személyében nem egészen fél éven belül a második miniszter távozik a Brexit-ügyi tárca éléről. Elődje, David Davis július 9-én mondott le, azzal az indokkal, hogy véleménye szerint a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos arányú győzelmével végződött – népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása. (MTI)

 

Nyitókép: Facebook