Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyar nagykövetségi autóval ment Gruevszki Albániából Montenegróba

Magyar nagykövetségi autóval ment Gruevszki Albániából Montenegróba

Továbbra sem tudni, pontosan, hogyan jutott Magyarországra politikai menedékjogot kérve a volt Macedón kormányfő, aki letartóztatása elől hagyta el hazáját: Gruevszkinek november 8-án kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, ám nemhogy nem kezdte meg, de Facebook-oldalán november 13-án azzal jelentkezett be, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kér.

Egy albán lap most arról ír, hogy az albán határőrség megerősítette, nyilvántartásuk szerint november 11-én vasárnap 19.11-kor lépte át az albán-montenegrói határt autóval, a jármű rendszáma alapján a tiranai magyar nagykövetséghez tartozik – számolt be róla az Index.

Gulyás Gergely csütörtöki kormányinfóján arról beszélt, hogy Magyarország nem segítette át Gruevszkit a határon, pontosabban abban, hogy elhagyja Macedóniát.

Azt is elmondta, egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Gruevszki, hogy menekültstátuszt kérjen.

Az Index elküldte kérdéseit a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak: tudnak-e arról, hogy a tiranai magyar nagykövetség autóját használta volna Gruevszki, illetve, hogy a cikkben megadott rendszám valóban a magyar nagykövetség autójáé-e.

A cikk azt írja, november 11-én nem szerepelt Gruevszki az Interpol körözési listáján, az csak 13-án történt meg. Közben a Balkan Insight is azt írja, a rendőrség megerősítette az információt: Gruevszki a magyar nagykövetség autójának utasaként lépte át a határt saját irataival. A Kanal5 nevű macedón lap pedig azt írja, korábban megkeresték már a tiranai nagykövetséget, és a nagykövetség nem erősítette meg, és nem is tagadta, hogy Gruevszki eltöltött ott egy éjszakát.

A Magyar Narancs pedig arról ír, tiranai sajtótájékoztatóján Ilir Melo, Albánia elnöke már reagált is Nikola Gruevszki szökésére. A volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki szökésével kapcsolatban felmerült, hogy esetleg Albániát is érinthette, miközben börtönbüntetése elől Magyarországra menekült. Csütörtök este egy sajtótájékoztatón erről is kérdezték Albánia elnökét, Ilir Melot. Az elnök azt mondta, nem akarja részleteiben kommentálni a börtönbüntetésre ítélt macedón politikus helyzetét. Annyit mindenesetre megjegyzett:

nagyon rossz üzenete van annak, ha egy vezető elmenekül a felelősségre vonás elől.

Albánia elnöke szerint a volt macedón miniszterelnök szökésével elismerte bűnösségét, majd hozzátette: legyen férfi és vállalja tettei következményeit.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd