Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányinfó: ezt tette a kormány a Gruevszki-ügyben

Kormányinfó: ezt tette a kormány a Gruevszki-ügyben

Az első kérdést a hazájában korrupciós ügyben két év börtönre ítélt, majd a büntetés letöltése elől – útlevél hiányában, vitatott körülmények között – Magyarországra szökött Nikola Gruevszki ügyében kapta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azt állította ezzel kapcsolatban:

  • Gruevszki egy magyar nagykövetségen (nem Macedóniában) tett szándéknyilatkozatot menedékjogi kérelem benyújtására
  • nem útlevéllel érkezett Magyarországra, de “talán személyivel is át lehet jönni” Gulyás vélelme szerint
  • “biztonsági okokból” engedélyezték neki, hogy ne egy tranzitzónában hallgassák meg, hanem Budapesten – személyes fenyegetettségre utalt
  • a többi, menedékkérelemért folyamodóval szemben nem kormánydöntés alapján kapott különleges elbánást
  • “tömegesen nem, de egyes esetekben” kiemelt biztonsági kockázatra hivatkozva lehet ilyen “egyedi eljárás”
  • a magyar államnak, vagy hatóságának “semmi köze nem volt ahhoz”, hogy Gruevszki elhagyta a hazáját, hogy miként jutott Budapestre, az pedig titok

A Zoom.hu is írt róla, hogy embercsempészés és hivatali visszaélés, továbbá illegális határátlépés segítése miatt is vizsgálódnia kell a hatóságoknak a börtönbüntetése elől Magyarországra szökött és itt VIP-emenedékjogi eljárást kapó Nikola Gruevszki ügyében. Erről itt írtunk bővebben:

Záporoznak a feljelentések a VIP-menekült volt macedón kormányfő ügyében

Embercsempészés és hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést az ügyészségen a be- és feljelentéseiről közismert Tényi István a volt macedón kormányfő politikai menedékkérelme.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi elfogatóparanccsal körözött volt macedón kormányfőt kiadja-e a magyar állam Macedóniának, a miniszter azt felelte, hogy eddig ilyen megkeresés, kiadatási kérelem nem érkezett Magyarországra, de ha érkezik ilyen, akkor “a jogszabnályok szerint járunk majd el.” A fentieket Gulyás minden, a részleteket illető, különböző médiumok kérdésére megismételte, többet nem árult el, mondván:

“semmilyen menekültügyi eljárás részletei nem nyilvánosak”.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A volt macedón kormányfő nem számít feltétlenül illegális bevándorlónak, mert Gulyás Gergely szerint a magyar állam segítsége nélkül is beléphetett legálisan Nikola Gruevszki Magyarországra, erre van jogi lehetőség. Azt is mondta még, hogy a külföldi magyar nagykövetségen megjelent Gruevszkiről kapott a magyar külügy tájékoztatást, a Budapestre érkezését a menekültügyi hatóság döntötte el.

Biztonsági protokoll alapján a magyar hatóságok valamiféle védelemben részesítik a volt macedón kormányfőt – hangzott el, és a miniszter szavaiból az is kiderült, hogy az is biztosított, hogy Nikola Gruevszki egyelőre ne tudja elhagyni Magyarországot. Elhangzott: Macedónia és Magyarország között van kiadatási egyezmény, ennek átfutása néhány hónap lehet, ha a kiadatásra sor kerül.

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő MTI Fotó: Soós Lajos

Annyit azért mondott még, hogy a fenti logika alapján természetesen Carles Puigdemont volt katalán elnök is beadhatna Magyarországon menedékkérelmet. Nikola Gruevszkire visszatérve kérdésre válaszolva Gulyás elárulta, hogy

a volt macedón kormányfő eddig nem találkozott a magyar miniszterelnökkel, a jövőt illetően pedig nem tud jósolni.

A miniszter annyit jegyzett meg továbbá, hogy “Orbán Viktor jót nevetett azokon az álhíreken, melyek szerint Nikola Gruevszki a magyar miniszterelnöknél lakhatott”. Erről itt írtunk bővebben:

Kiderült: nem Orbánnál bujkál a szökött macedón exkormányfő

A Sargentini-jelentést készítő európai parlamenti képviselő, Judith Sargentini is megszólalt a korrupció miatt kiszabott börtönbüntetése elől vitatott körülmények között Magyarországra távozott, és itt menedékjogot kért volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki ügyében.

Gulyás Gergely – a menekültügyi eljárás befejezéséig – nem kívánta kommentálni a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs kijelentését, miszerint Gruevszkit a hazájában a baloldali kormány fenyegeti és üldözi. Ilyet ő nem állít – hívta fel a figyelmet a miniszter, szerinte eltér egy ilyen ügyben a kormány és egy párt – akár a kormánypárt – megszólalási lehetősége.

Az Európai Bizottságtól vár választ a DK

„Josef Weidenholzer osztrák képviselőtársammal együtt sürgősségi kérdéssel fordultunk az Európai Bizottsághoz, mert meggyőződésünk szerint Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügye veszélyezteti az európai jogbiztonságot” – közölte Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője. A politikus szerint ugyanis “nem egyeztethető össze az európai normákkal, hogy egy korrupció miatt jogerősen elítélt egykori politikus menekültkérelmet nyújthat be Magyarországon, ahová ráadásul tisztázatlan körülmények között érkezett.” Emlékeztetett, hogy a magyar menekültügyi szabályozás Macedóniát biztonságos származási országnak, Szerbiát pedig biztonságos harmadik országnak tekinti, ezért a Macedóniából vagy Szerbiából érkezett menekültek kérelmét automatikusan elutasítja.

“Migránskártya” és gazdasági növekedés

“Felelőtlenség”, hogy az EU támogatásával az ENSZ migránskártyákat bocsátott ki a menekülteknek a balkáni ütvonalon, ezért a két szervezethez fordul kérdésekkel a magyar kormány – hozta fel a Kormányinfón a menekültkérdést és a névtelen bankkártyák ügyét Gulyás Gergely, noha a segélyprogram évek óta létezik, és eddig semmi baja nem volt vele a kormánynak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. november 15-én.
MTI/Bruzák Noémi

A miniszter elismerően szólt a gazdasági növekedésről, amit a Pénzügyminisztérium idén 4,3-4,5 százalékra vár. “Ahogy a 2014-es választási évben is sikerült tartani a hiánycélt, úgy idén is tartható a 2,7 százalékos költségvetési hiánycél, miközben 2006-ban, a szocialista kormány idején ez majdnem 10 százalék volt – emelte ki a miniszter. A következő évekre szerinte kitűzhető a 4 százalék körüli gazdasági növekedés.

Gulyás elárulta azt is, hogy szombaton, rendkívüli fővárosi közgyűlési ülésen írja alá Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpoolgármester a kormány és Budapest közti megállapodást, amihez kapcsolódóan létrejön a Fővárosi Közfejhlesztések Tanácsa, amely a budapesti beruházásokról döntő kétoldalú testület lesz – ahogy ezt Tarlós főpolgármesteri újraindulásakor már Orbán bejelentette. Gulyás elárulta azt is, hogy

az állam 80 milliárd forinttal támogatja a 3-as metró felújítását.

Szóba került a brexit-kérdés is, különös tekintettel a külföldi magyar munkavállalók helyzetére. Gulyás jelezte: “fair brexitre” van szükség, a legelőnyösebb kapcsolatokat kell fenntartani Nagy-britannia és az EU között. Ebben az ügyben úgy tűnik, rendkívüli EU-csúcs lehet jövő vasárnap – árulta el a miniszter. Úgy vélte, a jelek szerint a brexit nem jelent szakítást a vámunióval, és az ígéretek szerint a már ott dolgozó magyar munkavállalók jogai nem szenvednek kárt.

Soros bosszút forral Orbán ellen?

“Soros György bosszújáról van szó” – állapította meg Gulyás Gergely arra a felvetésre reagálva, hogy hamarosan Magyarországra érkezik a Brüsszelben már felbukkant, Guy Verhofstadt-hoz köthető Orbán-kritikus plakát, amelynek első útja a hírek szerint Orbán házához vezet, Felcsútra.

Fotó: Twitter

Mint arról a Zoom.hu is írt, óriásplakátot indított útnak Guy Verhofstadt, az európai liberális párt, az ALDE európai parlamenti frakcióvezetője, amin Orbán Viktornak üzent: “Előbb eltette a pénzünket, most lerombolná Európát.”

Szóba került a Kormányinfón az állami bürokráciacsökkentéssel együtt járó leépítési hullám, és az, hogy a környezetvédelmi területet súlyosan érintette ez. Gulyás szerint “az átlagnál jobban” nem érintette ezt a területet a leépítés.

Borítókép: Gulyás Gergely Fotó: MTI/Máthé Zoltán