Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kivizsgáltatná a Gruevszki-ügyet az MSZP és a Párbeszéd is

Kivizsgáltatná a Gruevszki-ügyet az MSZP és a Párbeszéd is

Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint külügyi bizottságának összehívását Nikola Gruevszki ügyében. A szocialisták tudni szeretnék melyik jogszabály alapján jár VIP menedékkérő státusz a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök MTI/EPA/Georgi Licovszki

Minderről Tóth Bertalan pártelnök, és Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja beszélt. Elmondták: Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök.

Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni.

Tóth Bertalan szerint Magyarországnak olyan kormánya van, amely hol egy baltás gyilkost enged ki, hol egy szökött bűnözőt enged be az országba. A szocialisták tudni szeretnék azt is, melyik jogszabály rendelkezik arról, hogy VIP menedékkérő státusz jár a volt macedón miniszterelnöknek.

A menedékjogi törvényben a Zoom.hu nem talált ilyen, VIP-státuszt biztosító passzust, ezért a Miniszterelnökséget kértük, mutassák azt meg, de még nem válaszoltak.

Az MSZP szövetségese, a Párbeszéd még tovább menne, ők nemcsak a létező parlamenti bizottságok elé vinnék az ügyet, hanem külön vizsgálóbizottság létrehozását sürgetik, amelynek kizárólag ennek az ügynek a tisztázása lenne a feladata. A párt jelezte: Orbán Viktornak elég sok mindent kellene tisztáznia. Például azt, hogy

ha köztörvényes bűnözők jönnek ide menekültként, akik történetesen Orbán haverjai, ők nem veszélyeztetik hazánk biztonságát?

– tette fel a párt az ügyben felmerülő “megannyi kínzó kérdés” egyikét, amit a vizsgálóbizottság kideríthetne.

Megszólalt az ügyben Orbán is

Eközben megszólalt az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök is, aki nem jött zavarba, amikor a 24.hu a Gruevszki-ügy miatt arról kérdezte: miként lehetséges, hogy szabadon mozog egy vélhetőpen illegális bevándorló, “egy macedón bűnöző” Magyarországon, miközben a tranzitzónában lenne a helye? A kormányfő azonnal rávágta:

“Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.”

Az Orbánnak feltett kérdésben szereplő volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki ügye több szempontból is érdekes, nem véletlen, hogy a szokásos Kormányinfón is több ezzel kapcsolatos kérdést kapott Gulyás Gergely miniszter – igaz, ő sem jött zavarba, és bár sok részletet nem árult el, a kormányfőnél azért többet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivõ a Kormányinfón MTI/Bruzák Noémi

A hazájában korrupciós ügyben két év börtönre ítélt, majd a büntetés letöltése elől – útlevél hiányában, vitatott körülmények között – Magyarországra szökött Nikola Gruevszki ügyéről eddig ezt lehet tudni:

  • Gruevszki egy magyar nagykövetségen (nem Macedóniában) tett szándéknyilatkozatot menedékjogi kérelem benyújtására
  • nem útlevéllel érkezett Magyarországra, de “talán személyivel is át lehet jönni” Gulyás vélelme szerint
  • “biztonsági okokból” engedélyezték neki, hogy ne egy tranzitzónában hallgassák meg, hanem Budapesten – személyes fenyegetettségre utalt
  • a többi, menedékkérelemért folyamodóval szemben nem kormánydöntés alapján kapott különleges elbánást
  • “tömegesen nem, de egyes esetekben” kiemelt biztonsági kockázatra hivatkozva lehet ilyen “egyedi eljárás”
  • a magyar államnak, vagy hatóságának “semmi köze nem volt ahhoz”, hogy Gruevszki elhagyta a hazáját, hogy miként jutott Budapestre, az pedig titok

A Zoom.hu is írt róla, hogy embercsempészés és hivatali visszaélés, továbbá illegális határátlépés segítése miatt is vizsgálódnia kell a hatóságoknak a börtönbüntetése elől Magyarországra szökött és itt VIP-emenedékjogi eljárást kapó Nikola Gruevszki ügyében.

Borítókép: Tóth Bertalan és Molnár Zsolt / Forrás: mszp.hu